Ben Weyts (N-VA), Viceminister-president in de Vlaamse regering, bevoegd voor Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand

| Ben Weyts (N-VA), Viceminister-president in de Vlaamse regering, bevoegd voor Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand.

Weyts wil geen inkorting komende zomervakantie

© Belga
20/04/2021

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wil niet dat de komende schoolvakantie wordt ingekort, zoals onder meer onderwijsexpert Dirk Van Damme voorstelt.

Een onderbreking van twee maanden heeft volgens Van Damme zware gevolgen voor kwetsbare leerlingen. Dat wordt dit jaar extra nijpend, omdat er al zo'n grote leerachterstand is opgelopen door de coronacrisis.

Weyts wil echter niet raken aan de komende zomervakantie. "In volle coronacrisis moeten we dit gevecht niet voeren met elkaar", zegt hij. "We moeten een herschikking van de schoolvakanties weliswaar durven bekijken, maar zo een beslissing neem je niet halsoverkop. Onze hele samenleving is afgestemd op de huidige schoolkalender: als je raakt aan de schoolvakantie, dan raak je meteen ook aan heel wat andere sectoren en plannen."

Zomerscholen

Veel leerkrachten en leerlingen werken en leren momenteel in ongeziene omstandigheden. Dat is volgens Weyts niet het moment om twijfel te zaaien over de zomer. "Ik deel wel de bezorgdheid over de meest kwetsbare leerlingen, voor wie de zomervakantie lang is", zegt hij.

"Voor hen zijn de zomerscholen een concrete en haalbare oplossing. Samen met minister Somers voorzien we 10 miljoen euro om deze zomervakantie zoveel mogelijk zomerscholen te organiseren."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni