Zestig procent meer vacatures in Brussels secundair onderwijs

© Saskia Vanderstichele

In de zomermaanden van dit jaar is het aantal vacatures voor leerkracht in het secundair onderwijs in het Brussels Gewest met ruim zestig procent gestegen in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB.

In juli en augustus 2018 ontving de VDAB 91 vacatures voor leerkracht secundair onderwijs in het Brussels Gewest. Alleen al in augustus dit jaar werden 90 vacatures gemeld bij de VDAB. In de zomermaanden van dit jaar waren dat er in totaal 145.

In een jaar tijd is het aantal vacatures voor leerkracht secundair onderwijs met meer dan 62 procent gestegen. Op 31 augustus waren 83 vacatures nog niet ingevuld. Het werkelijke aantal vacatures ligt nog hoger. "Want niet alle vacatures worden bij de VDAB gemeld, zeker in Brussel", legt VDAB-woordvoerster Joke Van Bommel uit. "Sommige vacatures worden bijvoorbeeld bij Actiris aangegeven." Bij Actiris konden ze geen specifieke cijfers voor het Nederlandstalig onderwijs geven.

'Leerkrachten blijven niet in Brussel'

Een probleem binnen de Brusselse scholen blijft het verloop en de aantrekkelijkheid van het beroep. "In de lerarenopleidingen van de Brusselse hogescholen zitten vooral mensen uit Vlaanderen", zegt Stijn Ecker van VDAB Brussel. "De Odisee-hogeschool en de Erasmushogeschool zetten studenten wel aan om stage te lopen in een Brusselse school, maar uiteindelijk trekken leerkrachten vaak naar een school die dichter bij huis is. Bovendien liggen de eisen binnen Brusselse scholen vaak hoger."

Toch ziet Ecker een sprankeltje hoop voor het Brusselse lerarentekort. "Het aantal studenten in de lerarenopleidingen stijgt. Dat zorgt hopelijk voor een betere match tussen vraag en aanbod."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?