Debaets aan Mayeur: 'Burgemeester moet verbinden, niet verdelen'

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) moet zich bezinnen over het gevoerde beleid en de toon waarmee hij deelneemt aan het publieke debat. Dat schrijft Bianca Debaets (CD&V) in een open brief aan Mayeur na zijn uitspraak dat "Vlaanderen Brussel heeft bevuild met zijn extremisten."

Mijnheer de burgemeester,

‘Beste Yvan’ zou ik u niet durven noemen. Daarvoor is de politieke afstand tussen ons te groot en de vriendschappelijkheid te klein. Enige kans om die kloof te dichten was er nooit.  Wie het niet (altijd) met u eens is, maakt immers weinig kans op een sereen gesprek.

Ons land heeft politici nodig die het samenleven mogelijk maken. Waarom leidt u de stad Brussel vandaag op een heel andere manier? U lijkt er geen graten in te zien om met uw manier van communiceren twist en tweedracht te zaaien.

Een burgemeester moet verbinden, niet verdelen. Waarom kiest u voor de polemiek in plaats van de verzoening? Waarom laat u de kansen liggen om een echte burgervader te zijn voor uw stadsgenoten?

De verschillende wakes en vieringen van de afgelopen dagen bevatten steeds enkele minuten stilte. Het zou u niet slecht staan om dezer dagen ook even te zwijgen. U te bezinnen over het gevoerde beleid. Over de toon waarmee u deelneemt aan het publieke debat.

Zich bezinnen is trouwens wat alle politici in Brussel en daarbuiten nu moeten doen: nederig en in stilte terugkijken op de afgelopen jaren. Wat is er fout gelopen en hoe hebben wij dat allemaal laten gebeuren? Ik wil de eerste zijn om te zeggen dat we fouten hebben gemaakt. Ik wil de laatste zijn om die fout bij een andere bevolkingsgroep te leggen.

Mijnheer de burgemeester, ik wil graag begrijpen wat u drijft en waar u de inspiratie haalt voor wat u zegt en doet. Helaas wimpelt u elk debat af met mensen die het niet met u eens zijn af. Ik nodig u daarom uit in een van de vele bruine kroegen die onze hoofdstad rijk is, om op een volwassen manier van gedachten te wisselen.

Ik hoop dan van u te kunnen vernemen waarom u zo van leer trekt tegen de onrespectvolle betoging van zondag, maar zelf niets deed om die te verhinderen. Ik verneem dan ook graag waarom u koos om de stad Brussel voortaan enkel een Franstalig logo te laten gebruiken. Opnieuw niet de meest verbindende maatregel.

U vertelt ook ongetwijfeld meer over uw keuze om niet in gesprek te gaan met Brusselaars en handelaars over de autovrije centrumlanen of over de hak die u concertzalen AB en Botanique zette door zelf een concertzaal de beginnen, zonder enig overleg. 

Ik hoop dat de ene twist de andere scheldpartij niet zal blijven opvolgen. De ramp die ons land trof afgelopen week, heeft veel mensen dichter bij elkaar gebracht. Doet u dat alstublieft niet teniet door grove veralgemeningen aan het adres van de Vlamingen. 

Ik trek me in de tussentijd op aan het feit dat uw partij wel enkele echte bruggenbouwers kent. PS’ers die er willen zijn voor alle Brusselaars. Los van taal, religie of huidskleur. Ik hoop van harte dat u zich bij hen aansluit.

Met groeten

Bianca Debaets

Gemeenteraadslid stad Brussel – CD&V

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?