Persoons over Mayeur: 'Pijnlijk voor Nederlandstaligen, maar zo niet bedoeld'

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
30/03/2016

“Vlaanderen is Brussel komen bevuilen met zijn extremisten.” Ans Persoons (SP.A), Vlaams schepen in Brussel-Stad, vindt de reactie van Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) op de doortocht van de hooligans op het Beursplein hoogst ongelukkig en pijnlijk voor de Nederlandstaligen. Maar ze verwacht niet de burgemeester te kunnen bewegen tot excuses.

Het Beursplein was vorige week in een mum van tijd uitgegroeid tot een plek van serene rouw. Mensen van alle taal en achtergrond kwamen er hun medeleven betuigen met de slachtoffers van de aanslagen. De zee van bloemen en kaarsjes groeide dagelijks aan.

Maar afgelopen zondag, op paasdag nota bene, kwamen zo’n 450 Belgian Hooligans – voetbalsupporters, aangevuld met harde fascistische kernen, zo blijkt – de wake brutaal verstoren. De heethoofden vertrappelden de bloemen, deelden hier en daar een klap uit en er werden ook Hitlergroeten gesignaleerd. Een schandelijke vertoning en een nieuwe blamage voor ons land.

Het rondje politiek zwartepieten dat daarop volgde was echter niet minder gênant. Brussels burgemeester Yvan Mayeur wees meteen met de vinger naar Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde, uit wiens stad de hooligans naar Brussel waren vertrokken. Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kreeg ervan langs. Schandalig dat de federale en spoorwegpolitiediensten niets gedaan hadden om de amokmakers te stoppen. Bonte en Jambon repliceerden rustigjes dat over de komst van de hooligans afspraken waren gemaakt en dat zij zich aan die afspraken hadden gehouden.

Intussen stelden de Vlaamse politieke partijen een verklaring op waarbij ze het brutale gedrag van de relschoppers veroordeelden, maar N-VA weigerde die te ondertekenen, net als het Vlaams Belang. Het dieptepunt van het politieke gekissebis volgde op maandag: in Le Soir liet Mayeur optekenen dat Vlaanderen Brussel is komen bevuilen met zijn extremisten, het electoraat van N-VA en Bart De Wever.

Schokkende uitspraken voor de Vlamingen. Temeer daar inmiddels duidelijk is dat de hooligans van overal in het land kwamen (en met de Belgische vlag zwaaiden, niet de Vlaamse Leeuw).

Foute reacties
Ook Ans Persoons, die de gebeurtenissen in Brussel de afgelopen dagen vanuit het buitenland volgde, vindt de bewoordingen van de burgemeester ‘bijzonder ongelukkig’. “Na de aanslagen was er een sfeer van verbondenheid. ‘We laten ons niet uit elkaar spelen’, dat was de teneur. Nu is het toch weer verworden tot een politiek-communautair steekspel.”

Kan een Vlaamse schepen dit over haar kant laten gaan?
Persoons: “Het is een emotionele en voor Nederlandstaligen pijnlijke uitspraak waar ik me van distantieer. Ik heb contact met de burgemeester gehad en het is duidelijk dat hij het zo niet heeft bedoeld, dat hij de fascisten viseerde, niet heel Vlaanderen. Hij was heel kwaad om wat gebeurd is op het Beursplein en dat begrijp ik.”

Zo niet bedoeld, zegt u, maar ondertussen heeft hij het wel gezegd en daarmee veel Vlamingen geschoffeerd?
Persoons:
“Ja, en wat hij zei was incorrect want er waren zowel hooligans uit Vlaanderen als uit Wallonië. Hij had beter de ideologie veroordeeld zonder daar een taal op te plakken. Uitspraken die verdelen, kunnen we nu niet hebben. Het is niet het moment voor polemiek.”

Vraag is of iemand die de bevolking verdeelt nog kan functioneren als burgervader?
Persoons vindt van wel. Persoons: “Er zijn na de aanslagen wel meer foute reacties geweest. Jammer dat politici, niet alleen Mayeur, zich laten verleiden tot een politiek steekspel. Door de gezamenlijke verklaring van de andere Vlaamse partijen niet mee te ondertekenen, gaf N-VA natuurlijk ook een verkeerd signaal.”

Dringt u bij de burgemeester nog aan op excuses?
Persoons: “Het zou goed zijn dat hij zijn uitspraken verduidelijkt, daar ben ik ook mee bezig. Maar excuses, ik denk het niet, voor hem is het zo evident dat hij het zo niet bedoeld heeft.”

De andere Vlaamse schepen in Brussel-Stad, Els Ampe (Open VLD), en VGC-collegevoorzitter Guy Vanhengel (Open VLD) wensten niet te reageren op de uitspraken van Mayeur.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Aanslagen Brussel 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni