Standpunt BDW: Mayeur verdeelt

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
30/03/2016

Alsof het schandelijk vertoon van voetbalhooligans op het Beursplein ten aanzien van heel de wereld nog niet erg genoeg was, kon burgemeester Yvan Mayeur (PS), burgemeester van de tweetalige hoofdstad van het land, het ook nog eens niet laten om naar de Vlamingen uit te halen.

Het is Vlaanderen dat Brussel is komen bevuilen met zijn extremisten, zo zei Mayeur aan de krant Le Soir. Dat Vlaamse extremisten meestal niet met Belgische vlaggen zwaaien, weet Mayeur blijkbaar niet. En ook niet dat diezelfde extremisten maar heel zelden in het Frans scanderen. Bovendien heeft de krant La Dernière Heure uitgezocht dat de manifestatie van hooligans van alle voetbalploegen uit de eerste klasse geïnfiltreerd werd door Franstalige extremisten van Nation.

Maar eigenlijk doet dat weinig ter zake. Met zijn uithaal zegt Mayeur niet meer of niet minder dan dat Vlaanderen het monopolie heeft op rechts extremisme. Als de omstandigheden niet zo pijnlijk waren dan zouden we de woorden van Mayeur wegwuiven met: te zot voor woorden. Helaas leven we sinds de aanslagen van 22 maart in een andere stad.

Dat er ook Vlaamse Brusselaars van velerlei gezindte zijn die zich geschoffeerd voelen door de uitlatingen van Mayeur – “Mayeur is mijn burgemeester niet meer” – ontgaat blijkbaar ook de Vlaams-Brusselse politici. Nochtans hebben de Brusselaars het recht om te weten wat de twee Vlaamse schepenen van de Stad Brussel en het college van de Vlaamse Gemeenschapscommissie denken over Mayeurs uitlatingen. Slechts één schepen wou reageren. Sommige politici antwoorden alleen op vragen als het in hun kraam past.

Dat de PS ook naar de N-VA zou wijzen, stond in de sterren geschreven. Politiek is niet altijd een verheven vertoning. Maar Mayeur kent geen maat. Over minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zei hij op France Inter: ‘Hij is een nationalist van de rechtse strekking die helaas aan de macht is in België en zeer dicht staat bij die mensen (de hooligans).’

Dat Jan Jambon een rechtse Vlaams-nationalist is, zal de man zelf niet ontkennen. Maar vooraleer de burgemeester van de hoofdstad van Europa op een Franse zender voor de internationale scène verkondigt dat de minister van Binnenlandse Zaken dicht staat bij extreemrechtse hooligans, moet hij wel met bewijzen komen. We durven niet denken dat Mayeur de draagwijdte van zijn woorden niet beseft.

Maar de N-VA moet ook in eigen boezem kijken, de partij heeft het Mayeur gemakkelijk gemaakt door als enige partij het perscommuniqué over het optreden van de hooligans aan de Beurs niet te willen onderschrijven. Een mededeling waarin het optreden van de hooligans met recht en reden veroordeeld werd.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie, Aanslagen Brussel 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni