Bijgedachte

'Dokter Frank schenkt bittere drankjes, en daar mag best wat tegenover staan’

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
23/11/2021

| “Mensen willen nog eens een feestmaal, een schranspartij zonder weerga, een bacchanaal.”

De coronamaatregelen blijven maar duren en brachten zondag 35.000 mensen op de been. Toch moeten we solidair blijven. In ruil moet de overheid beloven dat het Covid Safe Ticket niet voor andere doeleinden gebruikt zal worden.

Stel: je houdt een verkiezingsdebat tussen een dokter en de eigenaar van een snoepwinkel. Dan kan die laatste over zijn tegenstander zeggen: “Deze persoon hier heeft jullie veel kwaad gedaan. Hij doet jullie pijn, geeft jullie bittere brouwsels en zegt dat jullie niet mogen eten en drinken wat jullie willen. Hij zal jullie nooit een feestmaal voorschotelen met allerlei lekkers, zoals ik dat zal doen.”

Wat kan de dokter daartegen inbrengen? Weinig, want hij gaat effectief in tegen de directe wensen van zijn patiënten, ook al is het om ze te helpen en beter te maken.

Kan de dokter zo’n verkiezingsdebat winnen? Of wordt hij daarentegen uitgejouwd, om zonder stemmen achter te blijven?

Bovenstaande heb ik niet verzonnen maar komt van Socrates, die hiermee de achilleshiel van onze democratie blootlegt. En ongewild met een verklaring komt waarom zondag in Brussel 35.000 mensen op straat zijn gekomen tegen de coronamaatregelen. Heel wat mensen zijn de bittere drankjes beu, het is tijd voor nog eens een feestmaal, een schranspartij zonder weerga, een bacchanaal. Of om terug te keren naar corona: een écht bevrijdingsfeest, zonder covidzorgen.

“De overheid heeft niet zo’n beste track record in het terugdraaien van maatregelen”

Maar de toestand is wat hij is. Daarom is het niet ernstig dat heel wat betogers gewoon van de bestaande en geplande maatregelen af willen, zonder alternatieven te formuleren die moeten voorkomen dat de ziekenhuizen overbelast raken. Tekenend daarbij is dat relschoppers de enigen waren die op de betoging een mondmasker droegen. Als zelfs zo’n eenvoudig instrument tegen besmettingen verworpen wordt door de betogende menigte, is het moeilijk discussiëren.

Toch zou het oneerlijk zijn het protest daarmee koudweg af te serveren. Heel wat betogers tonen zich ook oprecht bezorgd. “Het gaat hen niet meer om de gezondheid, maar om een controlemaatschappij te creëren,” verwoordde een deelnemer het. Daarbij werd de coronapas massaal geviseerd, en vergelijkingen met het naziregime, waarbij een ongeldige QR-code de moderne Jodenster is, waren niet van de lucht.

Dat laatste is enigszins overdreven, maar het is de laatste maanden wel ontzettend hard gegaan. Amper een jaar geleden klonk het dat vaccinatie zeker niet verplicht zou worden, nu is dat wel het geval voor het zorgpersoneel en misschien zelfs voor de gehele bevolking. Ethische vragen bij deze vorm van dwang zijn dan ook terecht, al zijn ethische bezwaren tegen zorgpersoneel dat zich niet wil laten prikken, dat evenzeer.

Hellend vlak

Daarenboven heeft de overheid niet zo’n beste track record in het terugdraaien van maatregelen. Zeker, de avondklok is op stal en we kunnen ons weer vrij bewegen, maar wat met het Covid Safe Ticket? Is dat een blijver en zo ja, waar zal dat nog allemaal voor gebruikt worden? Als je weet dat warmtecamera’s en ANPR-camera’s aangekocht werden om terroristen te klissen, maar nu gebruikt worden om tweedeverblijvers en bellers achter het stuur te spotten, dan is de bezorgdheid van burgers terecht.

We zijn op een punt gekomen dat de dokter moet vragen om nog maar eens naar hem te luisteren. Dat is terecht en dat is nodig. Maar daar staat wel tegenover dat die dokter zijn patiënt ontslaat zodra het kan. En net daar zijn meer garanties nodig.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Opinie, betoging tegen coronamaatregelen, rellen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni