Edito: de lokale verkiezingen zijn meer dan een aperitiefhapje

© Bart Dewaele
| Politici van alle slag beginnen deze dagen in ijltempo ballonnetjes op te laten. De plannetjes hebben iets gemeen: ze maken geen schijn van kans.

Een metrolijn naar parking C, een groene wandeling op de Louizalaan en een waterspiegel aan het Justitiepaleis. De oogst van de week. Politici van alle slag beginnen deze dagen in ijltempo ballonnetjes op te laten.

De plannetjes hebben een kenmerk gemeen: ze maken geen schijn van kans. Het is een Brusselse ziekte. We willen de bladzijden niet tellen van de catalogus aan voorstellen gelanceerd door de verenigde Brusselse politiek waar nooit iets van in huis is gekomen. Ze zijn wel een goede voorspeller: de verkiezingen komen eraan.

En deze lokale verkiezingen zijn zeker van belang. Ze zijn meer dan zomaar het aperitiefhapje voor de regionale en federale verkiezingen van mei 2019. Ze zijn er mee bepalend voor. In Vlaanderen zal iedereen met argusogen kijken naar de al dan niet verdere machtsontplooiing van de N-VA in de steden en voorsteden. Ook in Brussel zullen de kiesresultaten de toon zetten voor de volgende kiescampagne in de lente.

Steven Van Garsse, chef BRUZZ-magazine

In de hoofdstad kunnen de gemeenteraadsverkiezingen niet gezien worden zonder de ‘stoot van Lutgen’ van een jaar geleden. De CDH-voorzitter trok toen de stekker uit de Waalse regering. Als hij het zich al niet beklaagt, dan zeker het CDH in Brussel. Want dat staat op verlies. Tegelijk heeft Défi zich in Brussel en erbuiten kunnen profileren als de nieuwe witte ridder, met een focus op een properehandenpolitiek. Dat kan de PS stemmen kosten.

Het nieuwe partijlandschap kan dus zeker voor verrassingen zorgen. In Schaarbeek bijvoorbeeld heeft Défi-burgemeester Bernard Clerfayt een voorakkoord op zak met Ecolo. Zonder de huidige coalitiepartner CDH. Een veeg teken voor de christendemocraten.

Misschien kan CDH in sommige liberale gemeenten profiteren van de toenadering tussen CDH en MR, maar veel valt daar vooralsnog niet over te vernemen.
Politiek commentator Rik Van Cauwe­laert ziet in een interview in dit nummer eerder een nieuwe MR-PS-as opstaan.

Voor Brussel-Stad ligt die nagenoeg vast. Daar is de grote vraag of de burgemeester rood of blauw zal zijn. In een gemeente als Molenbeek zal het water allicht wat diep zijn, maar zeg nooit nooit. Als de rood-blauwe as consistent is in Brussel en Wallonië kan die een bedreiging vormen voor de voortzetting van de regering-­Michel.

Het volledige verkiezingsnieuws over de Brusselse negentien, met analyses, nieuwtjes en portretten van kandidaten, vindt u vanaf nu op ons multimediaal platform bruzz.be/brusselkiest.

Louizalaan Marie Nagy promenade
© Google
| Op de westelijke kant van de Louizalaan rijdt een tram dus de bomen, dat zou ook met een wandel- en fietspromenade aan de andere kant kunnen, zegt Nagy.
waterpsiegel Justitiepaleis
© Stad Brussel
| Het stadsbestuur liet een simulatiebeeld maken van de geplande waterspiegel aan het Justitiepaleis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?