opinie

Edito: de splijtzwam die onverdoofd slachten heet

© Ivan Put
| Het kan nog een splijtzwam worden in deze regering: het verbod op onverdoofd slachten.

Het kan nog een splijtzwam worden in deze regering: het verbod op onverdoofd slachten. Over een jaar wordt een uitspraak verwacht van het Europees Hof van Justitie. Het Grondwettelijk Hof in ons land heeft daarom gevraagd. Na die uitspraak zal de Brusselse regering kleur moeten bekennen.

Maakt ze komaf met deze wrede manier van de slacht of zal Brussel, zoals vandaag, de enige plek blijven in ons land waar het nog toegelaten is? Of zullen Vlaanderen en Wallonië bakzeil moeten halen en de halalslacht weer moeten toelaten?

Onze journaliste trok met onze fotografe naar Anderlecht op reportage. Daar worden jaarlijks tienduizenden dieren ritueel geslacht. Ze zag bloederige taferelen, maar ook wel begrip bij de uitbaters van het slachthuis. Het zijn de klanten die erom vragen. Waar moeten joden en moslims anders heen?

Het is een van de interessantere thema’s in onze huidige samenleving die moeilijk zwart-wit beslecht kan worden. Er is aan de ene kant gevochten voor de godsdienstvrijheid. Het is een fundament van onze rechtsstaat. En die vrijheid om de godsdienst te beleven, is wat hier volgens moslims en joden op het spel staat.

Koran en Thora zijn duidelijk. Een dier moet met het mes worden omgebracht. Nog liever eten ze geen vlees, dan onrein vlees.

Steven Van Garsse, chef BRUZZ-magazine

Maar de meerderheid in ons land vindt het een wrede praktijk. En wil er, in naam van het dierenwelzijn, paal en perk aan stellen. Ook het gros van de Brusselaars lust er geen pap van, zo blijkt uit een peiling.

Politiek ligt zo’n verbod in Brussel, zoals bekend, al jaren aartsmoeilijk. De Nederlandstalige partijen in de Brusselse regering en Défi steunen zo’n verbod vast en zeker. Ecolo en de PS zijn verdeeld. Op zich is dat vreemd, want in Wallonië spraken die twee linkse partijen zich wél uit voor een verbod.

Maar dan komen de kiezer, de militant en de gekozene met een moslimachtergrond om de hoek kijken. Zij willen van zo’n verbod niet weten en slagen erin om hun eigen partijhoofdkwartieren te vermurwen.

En zelfs al woeden bij PS en Ecolo momenteel serieuze discussies over de laïcité, het is weinig waarschijnlijk dat die de verdeeldheid zullen beslechten. Daarvoor is de electorale inzet te groot.
Intussen is het met spanning wachten op de uitspraak van het Europees Hof van Justitie.

Ook andere lidstaten, die met dezelfde vragen zitten, kijken er reikhalzend naar uit. Het zou weleens de basis kunnen vormen voor een nieuwe periode in Europa. Ofwel een waar het dierenwelzijn bij wint, ofwel een waar de godsdienstvrijheid (opnieuw) als ongenaakbaar uitkomt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?