Bijgedachte

Emir Kir zet de Brusselse PS op stelten

Steven Van Garsse
© BRUZZ
15/11/2022
© Belga | Emir kir, burgemeester van Sint-Joost-ten-Node.

Verkiezingen zijn er pas over twee jaar, maar op de plekken waar de spanningen al lang sluimeren, komen ze nu wel heel plots aan de oppervlakte.

Een vergadering van de lokale PS-afdeling in Sint-Joost-ten-Node, La Ligue Ouvrière, moest vorige week worden afgeblazen na geduw en getrek en scheldpartijen, allemaal onder het oog van de camera. Er zijn een tiental klachten ingediend bij de tuchtcommissie van de Brusselse PS. Voorzitter Ahmed Laaouej grijpt nu in en plaatst de lokale afdeling onder curatele.

Het incident is meer dan een akkefietje, omdat er nogal wat van afhangt. Het burgemeesterschap van Emir Kir van Sint-Joost bijvoorbeeld. Die is bijna drie jaar geleden door de PS uit de partij gezet nadat hij zoete broodjes had gebakken met Turkse MHP-burgemeesters (van extreemrechtse nationalistische signatuur).

"De PS kan de stemmen van Kir, 18.500 bij de laatste Kamerverkiezingen, goed gebruiken"

Steven Van Garsse, politiek analist bij BRUZZ

Steven Van Garsse, chef BRUZZ-magazine

Half januari loopt de uitsluitingsperiode af en kan Emir Kir in principe weer bij de PS aan boord komen. Daar zijn ook pogingen toe ondernomen en Emir Kir stemde als parlementslid in de Kamer vaak loyaal mee met de PS, maar de vicevoorzitter van de Brusselse PS, Martin Casier, maakte aan die speculaties enkele weken geleden een eind. Wat hem betreft kan Emir Kir niet terug naar de PS.

Het heeft de machtsstrijd binnen de lokale afdeling alleen maar op scherp gesteld. Een aantal schepenen wil met de PS in zee voor de volgende verkiezingen, maar dan zonder burgemeester Emir Kir. Schepen Philippe Boiketé zou in dat scenario de lijst kunnen trekken.

Maar Kir, goed voor 3.900 stemmen in zijn gemeente, heeft nog heel wat getrouwen binnen de lokale afdeling, onder wie de OCMW-voorzitter en lokaal PS-voorzitter Luc Frémal, die met een burgemeesterslijst verder willen. Daarmee is het schisma binnen de PS van Sint-Joost compleet.

Het conflict, en hoe dat te bezweren, is alvast een belangrijke testcase voor voorzitter Ahmed Laaouej. Hij werd in 2019 nipt verkozen in een striemende voorzittersstrijd met aan beide kanten heel wat top-PS’ers. Het was Rachid Madrane-Catherine Moureaux-Karine Lalieux versus Ahmed Laaouej-Philippe Close-Rudi Vervoort. Laaouej won, maar de partij bleef hopeloos verdeeld achter. De grote uitdaging van Laaouej was om de partij weer op één lijn te krijgen. De vraag is of hem dat gelukt is.

Corona heeft de taak van voorzitter Laaouej zeker niet makkelijk gemaakt. Hij kon de Brusselse afdelingen moeilijk bezoeken, om eenheid in de verdeeldheid te creëren. En hij werd ook niet geholpen door de nationale PS, waarmee hij een tijd op ramkoers lag. Dat PS-voorzitter Paul Magnette niet hem, maar Karine Lalieux een federale ministerpost gaf, heeft hij moeilijk kunnen verkroppen. De relatie tussen de nationale PS en de Brusselse regionale afdeling lijkt ook vandaag maar koeltjes.

De surprise zit soms in het detail. Lokaal PS-voorzitter in Sint-Joost Frémal liet weten dat Marc Uyttendaele als advocaat in de arm is genomen om de curatele-beslissing van Laaouej aan te vechten. Op zich is dat niet zo verwonderlijk: Uyttendaele trad al vaker op voor Emir Kir, en nam het zelfs voorzichtig voor Kir op toen die werd uitgesloten uit de partij in 2020.

Maar dat Uyttendaele, zij het als advocaat, de Brusselse PS-voorzitter Laaouej voor de burgerlijke rechter wil, doet toch de wenkbrauwen fronsen. Uyttendaele is gepokt en gemazeld binnen de Parti Socialiste.

Bovendien zijn er vandaag bij de top van de Brusselse PS wel meer tenoren die vinden dat Emir Kir genoeg geboet heeft en maar beter weer aan boord kan komen. Dat is overigens ook niet wars van enig opportunisme. De PS kan de stemmen van Kir, 18.500 bij de laatste Kamerverkiezingen, goed gebruiken.

En zo dreigt het lokale schisma in Sint-Joost regionale allures te krijgen.

Het is daarom ook uitkijken naar de (vervroegde) verkiezingen in maart, wanneer de voorzitters van alle afdelingen, nationaal en regionaal, gekozen moeten worden. Dat wordt de échte test voor voorzitter Ahmed Laaouej. Want er zitten zeker andere Brusselse PS’ers op vinkenslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Opinie, Emir Kir

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie