1597 Jan Lauwers2
© Ivan Put

Brussels kunstgezelschap op belangrijk Oostenrijks festival

JC
© BRUZZ
14/08/2018

Kunstenaar Jan Lauwers van het Brusselse gezelschap Needcompany regisseert dit jaar op de toonaangevende Salzburger Festspiele de opera L’incoronazione di Poppea van Claudio Monteverdi.

De Festspiele in Salzburg zijn een instituut. Het festival bestaat in zijn huidige vorm al sinds 1918 en werd onder andere mee opgericht door de beroemde acteur Max Reinhardt. Het is sindsdien uitgegroeid tot een van de belangrijkste festivals ter wereld.

Dit weekend ging de operaproductie L’incoronazione di Poppea van theaterregisseur Jan Lauwers er in première. Dansers van zijn gezelschap Needcompany, gevestigd in Molenbeek, stonden mee op de planken.

Kind aan huis in Oostenrijk

Het is niet de eerste keer dat Lauwers op het festival staat. Needcompany kwam tien jaar geleden al voor het eerst naar de Festspiele.

Hij is ook buiten het festivalgebeuren enorm populair in Oostenrijk. Zo was hij jarenlang residentieartiest in het Weense Burgtheater en ontving Lauwers er in 2012 het Gouden Ereteken voor Verdienste aan de Republiek Oostenrijk.

Er zijn in de loop van het festival nog vijf voorstellingen van de opera gepland. Op 15, 18, 20, 22 en 28 augustus kan je Needcompany nog aan het werk zien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Podium, Salzburger Festspiele, Needcompany, Jan Lauwers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie