Zweedse kortfilm 'Min Börda' wint Grote Prijs van filmfestival Anima

© Gilles Moins

De Zweedse kortfilm 'Min Börda' ('The Burden') van Niki Lindroth von Bahr heeft op het filmfestival Anima de Grote Prijs 2018 gewonnen. Dat werd zondagavond bekendgemaakt tijdens de slotceremonie van de 37e editie van het internationale animatiefilmfestival in Flagey.

De prijs is goed voor een geldbedrag van 2.500 euro, geschonken door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De Zweedse regisseuse is met haar overwinning niet aan haar proefstuk toe: ook in 2015 kaapte ze met haar film 'Simhall' ('Bath House') de hoofdprijs op Anima weg. Beste langspeelfilm voor volwassenen was 'Tehran Taboo' van Ali Soozandeh.

De speciale prijs van de internationale jury ging naar de Amerikaanse regisseur Trevor Jimenez die met zijn film 'Weekends' hoge ogen gooide. Beste kortfilm in de categorie studentenfilms was 'Räuber & Gendarm' ('Cops & Robbers') van de Duitser Florian Maubach. De jongerenjury beloonde dan weer 'La Boïte' van Eliott Belrose, Carole Favier, Loïcia Lagillier, Aloïs Mathé, Juliette Perrey en Joran Rivet uit de Franse school ESMA uit Montpellier. Zij waren verantwoordelijk voor de beste kortfilm in de categorie kinderfilms.

TheBurden_Anima
© Kalle Wettre
| Een still uit de winnende film 'Min Börda' van Niki Lindroth von Bahr.

De jury van de nationale competitie verkoos 'Wildebeest' van Nicolas Keppens en Matthias Phlips tot beste Belgische korte animatiefilm. Het duo kreeg van de jury eveneens de auteursprijs.

Bij de langspeelfilms voor volwassenen werd 'Tehran Taboo' van Ali Soozandeh door het publiek bijna unaniem uitgeroepen tot beste prent. Datzelfde publiek stemde daarnaast 'The Green Bird' van Pierre Perveyrie en Maximilien Bougeois tot beste kortfilm. De publieksprijs van de Animeernacht was voor de studentenfilm 'Voyagers', van het Franse duo Gauthier Ammeux en Valentine Baillon. Het jonge publiek bleek vooral gecharmeerd door de Duitse kortfilm voor kinderen 'Ameise' ('De mier') van Julia Ocker.

Gedurende het tien dagen durende festival werden in totaal 325 films uit de hele wereld vertoond. Voor aanvang van het festival verwachtten de organisatoren zowat 46.000 bezoekers. Dat zijn er uiteindelijk ruim 45.000 geworden (waarvan 30.000 in Brussel). In Vlaanderen staan de komende dagen nog enkele voorstellingen op het programma. De volgende editie van Anima vindt plaats van 1 tot 10 maart 2019.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?