25-jarige Brusselaar spreekt VN toe over economische situatie jongeren na coronacrisis

© United Nations via Facebook
| Het congres zal digitaal plaatsvinden, dus niet in New York.

De 25-jarige Brusselaar Norman Vander Putten spreekt donderdag namens de Belgische jeugddelegatie de Verenigde Naties toe. Hij zal het hebben over de onzekere situatie van jongeren na de lockdown.

Norman Vander Putten
Norman Vander Putten.

Brusselaar Vander Putten is dit jaar vertegenwoordiger van het Forum des Jeunes, een Franstalige organisatie die een stem wil geven aan jongeren tussen 16 en 30 jaar. Vander Putten vertegenwoordigt het Forum des Jeunes in de jeugddelegatie van de Verenigde Naties (VN) op het vlak van duurzame ontwikkeling. In het kader daarvan is hij aanwezig op het jaarlijkse HLPF (High Level Political Forum for Sustainable Development) congres.

Normaal vindt dat tiendaagse congres dat vanaf 2015 georganiseerd wordt plaats in New York, waar de VN zetelen, maar dit jaar moet het vanwege de coronacrisis digitaal doorgaan. "De informele discussies die veel zaken in beweging kunnen brengen, zijn op deze manier helaas niet mogelijk," licht Vander Putten toe op de website van het Forum des Jeunes. "Maar tegelijkertijd geeft het veel mensen die normaal de verplaatsing naar New York niet zouden kunnen maken, nu de gelegenheid om er toch bij te zijn."

Alexander De Croo

Op het congres wordt de voortgang van de Agenda 2030, met daarin 17 doelstellingen op het vlak van duurzame ontwikkeling, besproken met alle leden van de VN. Vander Puttens belangrijkste focus wordt het op de agenda zetten van economische uitsluiting van jongeren. "We willen dat landen zich inzetten om het aantal jongeren dat niet werkt, studeert of een opleiding volgt, te verminderen," zegt hij. "De economische gevolgen van de COVID-19-crisis in België en andere landen dreigen rampzalig te worden. Een op de zes jongeren is gestopt met werken volgens de Internationale Arbeidsorganisatie."

Vander Putten wil dat onder meer aankaarten tijdens een digitale discussie met experts en jongeren donderdagmiddag tussen 14u en 15u. Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) zal de discussie openen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?