30 jaar Brussel: 'Toekomst vereist metropolitane regio'

© Belgaimage
| Charles Picqué (rechts), archiefbeeld.

Het Brussels Gewest blaast dit jaar 30 kaarsjes uit, en dat wordt deze zaterdag ook in het Brussels parlement gevierd. Parlementsvoorzitter Charles Picqué (PS) stipte in zijn laatste toespraak nog eens het belang van de metropolitane regio aan, en de samenwerking die dat vereist met de andere Gewesten.

"De uitdagingen zijn enorm, maar een korte terugblik op de puike resultaten maakt me goed gezind: de renovatie van buurten, de verfraaiing van de openbare ruimte, de herfinanciering van de gemeenten, het nieuwe raamwerk van stedenbouwkundige regels, investeringen in openbaar vervoer, schoolinfrastructuur, kinderopvang en cultureel aanbod”, aldus Picqué, die mee aan de wieg stond van het Brussels Gewest, en daar nu de verjaardag van viert.

In de ogen van de vertrekkende voorzitter van het Brussels parlement is dit echter niet genoeg. “De uitdaging blijft om sociale en culturele diversiteit te willen, en ervoor te zorgen dat mensen zich niet in hun eigen gemeenschap opsluiten. Het is ook nodig om het democratisch functioneren te vernieuwen en een ​​dialoog met de burgers aan te gaan, en hen te betrekken bij het beheer van hun stad, inclusief diegenen die geen affiniteit hebben met nieuwe vormen van democratische participatie”, aldus Picqué.

Groot Brussel

"We moeten ook volharden in de noodzaak om complementaire territoriale schalen te beheren. De uitdaging is de metropolitane gemeenschap (die de gewestgrenzen overschrijdt, red.). Ik durf aan onze buitenlandse gasten niet uit te leggen dat Brussel niet volledig samenwerkt met zijn Vlaamse en Waalse periferie", aldus Picqué.

De parlementsvoorzitter onderstreepte tenslotte dat de volgende politieke meerderheid al rekening zal moeten houden met de geleidelijke afbouw van het financiële solidariteitsmechanisme waarvan Brussel tot dusverre profiteerde, en dit vanaf 2025.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?