Olivier Maingain (Défi) tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe Brusselse regering in juli 2019

| Olivier Maingain (Défi) tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe Brusselse regering in juli 2019.

Défi-kopstuk Maingain wil Brussels Gewest 'uitbreiden'

KVDP
© BRUZZ
30/07/2020

Aan het begin van het nieuwe politieke jaar wil Défi een voorstel van resolutie indienen in het Brussels Parlement "over de uitbreiding van het Brusselse Gewest." Dat zegt Défi-kopstuk Olivier Maingain. "Het heeft niet zozeer met taal te maken, maar met socio-economische banden met de Rand."

"Het is tijd om opnieuw een uitbreiding van het Brussels Gewest voor te stellen", tweette Défi-kopstuk en burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe Olivier Maingain donderdagochtend, "wanneer ik zie dat sommige partijen de territoriale boeien, die schadelijk zijn voor Brussel, willen aanspannen." Daarnaast roept Maingain de Défi-leden in het Brussels Parlement op om een voorstel van resolutie in te dienen over de uitbreiding van het Brusselse Gewest.

"Ik verneem via de pers dat N-VA wil terugkomen op het gerechtelijk arrondissement Brussel aan de onderhandelingstafel met de PS (voor de vorming van een federale regering, red.)", zegt Maingain. "Splitsen hebben wij altijd als iets slechts beschouwd."

Voorstel in Brussels Parlement

Nieuw is het idee voor een uitbreiding van het Gewest niet. Ook MR-politicus en Eurocommissaris Didier Reynders stelde in het verleden al voor om Brussel uit te breiden met Vlaams- en Waals-Brabant. "Zo ver hoeft het niet noodzakelijk te gaan. Er zijn allerlei manieren om het Gewest uit te breiden", zegt Maingain nu.

"We weten heel goed dat een territoriale uitbreiding gevoelig ligt bij Vlamingen, maar de banden met de Rand moeten worden versterkt. Daarover moeten we nu nadenken", aldus de de oud-voorzitter van Défi. Volgens hem heeft zijn voorstel niet alleen met taal te maken. "Dit zou goed zijn voor de economische groei. In de Rand is een groot deel van het culturele, sociale en economische leven sterk verbonden met Brussel."

Maar een concreet voorstel heeft Maingain nog niet. "Daar gaan we de komende periode over nadenken, samen met de fractie in het Brussels Parlement", aldus Maingain nog. "De bedoeling is dat de Brusselse fractie dit najaar nog een voorstel indient."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Brusselse metropolitane regio, Olivier Maingain, Défi, Brussels Gewest

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni