350 vluchtelingen dreigen zondag zonder onderdak te vallen

© PhotoNews
| Transmigranten in het Maximiliaanpark

Indien er geen politieke oplossing is, zal het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen verplicht zijn om het opvangcentrum voor transmigranten La Porte d'Ulysse in Haren zondag te sluiten. De sluiting is pas voorzien voor 30 september, maar de verhuis zou een tiental dagen vragen. In La Porte d'Ulysse verblijven ruim 350 transmigranten.

"We moeten het gebouw op 30 september aan de eigenaar overdragen, maar we hebben een tiental dagen nodig om te verhuizen. We hopen nog enkele dagen te kunnen blijven tot er een ander gebouw gevonden is", zegt de woordvoerder van het platform, Mehdi Kassou, donderdag. Zoniet, dreigen de ruim 350 migranten de honderden daklozen te vervoegen die elke nacht buiten moeten slapen.

"We hebben logistieke deadlines, voor onder meer het ontmantelen van de douches in de sanitaire containers. Daarvoor is bijzonder vervoer nodig. Dat improviseer je niet zomaar", aldus nog de woordvoerder. Hij wijst er nog op dat via de thuisopvang elke nacht 200 vluchtelingen door gezinnen worden opgevangen. "Ik weet dat bepaalde mensen zich nog meer zullen mobiliseren als La Porte d'Ulysse de deuren sluit. Maar we zullen geen oproep lanceren. De verantwoordelijkheid ligt bij de politiek", vervolgt Mehdi Kassou.

Nog geen oplossing

Dinsdag had Brussels minister Alain Maron - samen met Elke Van den Brandt verantwoordelijk voor het dossier - tijdens het vragenuurtje toegegeven dat er nog geen oplossing gevonden was, maar hij maakte zich sterk dat er opvang gevonden zal worden. "We kunnen de 350 mensen niet op straat zetten of naar het Maximiliaanpark sturen", aldus de Ecolo-minister, die samen met minister-president Vervoort hulp heeft gevraagd aan de gemeenten, de gewestelijke operatoren, de privésector en de federale overheid om een opvanggebouw te vinden.

La Porte d'Ulysse wordt al meer dan een jaar door de stad Brussel gehuurd en door het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen uitgebaat. Maar eigenaar citydev.brussels start binnenkort de voorbereidingen op de Blue Star-site, waar het opvangcentrum gelegen is, om er de nieuwe gewestelijke school voor veiligheidsberoepen (Brusafe) uit te bouwen.

Burgemeester Philippe Close (PS) wenst niet te reageren. "Er is nog geen oplossing gevonden", zegt zijn woordvoerster Maïthé Van Rampelbergh aan BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?