In de Blue Star-gebouwen in Haren verblijven vandaag zo'n 350 transmigranten.

Burgerplatform slaat alarm: '350 transmigranten op straat als opvang deuren sluit'

GR
© BRUZZ
09/09/2019

Het opvangcentrum voor transmigranten in Haren, beter bekend als de Porte d'Ulysse, sluit eind deze maand de deuren. Ongeveer 350 mensen staan dan op straat. Mehdi Kassou van het Burgerplatform voor de Steun aan Vluchtelingen luidt de alarmbel. “Het Gewest moet zijn belofte in het regeerakkoord nakomen”, zegt hij aan BRUZZ.

Zonder ongelukken wordt het huurcontract van het opvangcentrum in Haren, dat in beheer is bij de gewestelijke ontwikkelingsmaatschappij Citydev, vanavond tijdens de Brusselse gemeenteraad nog een laatste keer verlengd.

Transmigranten kunnen dan nog tot het einde van de maand in het opvangcentrum verblijven. Daarna neemt BruSafe, de nieuwe gewestelijke school voor veiligheidsberoepen, zijn intrek in het gebouw. Vraag is wat er dan moet gebeuren met de 350 transmigranten die op straat komen te staan.

‘350 personen op straat’

“De kans is reëel dat een groot deel naar het Maximiliaanpark trekt. Daar verblijven vandaag zo’n 150 mensen. Als er daar 350 personen bijkomen, zal de overlast, waarover heel wat buurtbewoners nu al klagen, alleen maar toenemen. Er moet absoluut een alternatief worden gevonden en daarvoor kijk ik in de eerste plaats naar minister-president Rudi Vervoort (PS) en de stad Brussel”, windt Kassou er geen doekjes om.

Kassou looft de financiële inspanningen die de stad de afgelopen jaren deed voor het onderhoud en de kosten van het gebouw, maar hoopt vooral dat er een vervolg komt. “Het gewest moet zijn belofte nakomen. Het is niet aan ons om een andere bestemming te vinden voor het opvangcentrum. In het regeerakkoord staat duidelijk dat de nieuwe ploeg onze werkzaamheden de komende legislatuur zal blijven steunen. We wachten vol spanning een helder plan van de regering af”, aldus Kassou nog.

‘Nog geen alternatief’

Het kabinet van burgemeester Philippe Close (PS) laat weten dat het openstaat voor overleg. “Er ligt momenteel nog geen concrete piste op tafel. De burgemeester heeft wel al zijn collega’s aangeschreven en benadrukt dat dit probleem samen aangepakt moet worden.” Close zal hier vanavond meer uitleg over geven tijdens de Brusselse gemeenteraad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , opvangcentrum Haren , porte d'ulysse , haren , Mehdi Kassou , Philippe Close , Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni