4 op 10 Brusselaars voor fusie van gemeenten

© ID Bas Bogaerts
| Zicht op Brussel.

Franstalige politici spreken bijna unaniem een veto uit als het over de fusie van de 19 gemeenten gaat. Maar 39 procent van de Brusselaars is er wel voor gewonnen. 48 procent is tegen.

Dat blijkt uit De Grote Peiling van Ipsos en een resem nationale media. Het gaat om een onlinebevraging bij 543 Brusselaars, en telkens 1.000 Walen en Vlamingen.

Op de vraag ‘Bent u voor of tegen de fusie van de 19 gemeenten?’ antwoordt 39 procent van de Brusselaars positief. Dat is een opmerkelijk hoog percentage in een gewest waar geen enkele Franstalige politicus dat standpunt volmondig verdedigt.

De tegenstanders van een fusie van de gemeenten zijn goed voor 48 procent van de ondervraagden, terwijl 13 procent niet geïnteresseerd is in het onderwerp.

Grote Barometer 20181009 fusie 19 gemeenten
© BRUZZ
| Grote Barometer: fusie 19 gemeenten

Ook Vlaanderen blijft verdeeld

In Vlaanderen ligt het aantal voorstanders van een gemeentefusie in Brussel met 47 procent wat hoger, maar blijft het wel nog onder de helft. 18 procent is er tegen een fusie, terwijl 35 procent geen mening uitte.

De Vlaamse bevraagden antwoorden overigens anders op de vraag al naargelang hun politieke voorkeur. Open VLD-kiezers zijn de grootste voorstanders van een fusie (63 procent), terwijl de aanhangers van Vlaams Belang (35 procent) en SP.A (38 procent) er het minst voor te vinden zijn.

Die resultaten contrasteren alvast met de politieke standpunten van diezelfde partijen binnen Brussel. Daar toont SP.A zich al jaar en dag een groot voorstander van een fusie, terwijl Open VLD zich weigerachtig opstelt.

Weinig animo om te stemmen

De peilers wilden ook weten wat de Belgen zouden doen als de opkomstplicht bij de gemeenteraadsverkiezingen wordt afgeschaft. Slechts 62 procent van de Brusselaars zou dan komen opdagen, een cijfer dat ongeveer even laag ligt in Vlaanderen (63 procent) en Wallonië (59 procent). Internationaal is dat een lage score. Voor de federale verkiezingen liggen de resultaten in dezelfde lijn.

Grote Barometer 20181009 stemplicht
© BRUZZ
| Gedrag bij de gemeenteraadsverkiezingen

Op de vraag of de kandidaat met de meeste stemmen ook automatisch burgemeester moet worden, antwoordt een duidelijke meerderheid positief. In Brussel is 60 procent voor, 28 procent tegen en heeft 12 procent geen mening over het onderwerp.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?