Cornelis: 'Naar tien gemeenten in Brussel'

© Jef Van de Veire - BRUZZ
| Brussels parlementslid Stefan Cornelis (Open VLD)

“Als het van ons afhangt gaan we terug naar tien gemeenten.” Dat zei Brussels parlementslid Stefan Cornelis (Open VLD) zondag in de Zevende Dag. “Problemen zoals die in de Peterboswijk kun je niet aanpakken vanuit één centraal gezag.”

Voor Cornelis is het belangrijk om nog een nabijheidspolitiek te kunnen voeren. “Dat kan het best op basis van arrondissementen of disctricten van 120.000 mensen”, zei hij.

Het is belangrijk dat die districten niet in conflict komen met de bevoegdheden van het Gewest. “Goeie afspraken zijn nodig in de hiërachie van de bevoegdheden”, legt hij uit aan BRUZZ. “Maar het zwaartepunt ligt natuurlijk bij het Gewest. Voor de belangrijke strategische investeringen, voor de mobiliteitsassen enzovoort.”

De keuze voor 10 gemeenten van elk 120.000 inwoners is gebaseerd op voorbeelden uit het buitenland. “In andere wereldsteden zien we dikwijls een opdeling in eenheden van 100.000 of 120.000 mensen. Zo is het nog vatbaar en controleerbaar, en kan nog een nabijheidspolitiek gevolgd worden.”

De aanpak van de Peterboswijk is daar een voorbeeld van. “Hoe gaan we Peterbos oplossen vanuit een centraal gezag voor 1,2 miljoen mensen? Politioneel lukt dat misschien wel, maar niet op het gebied van sociale cohesie, van buurtprojecten enzovoort.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?