Installatievergadering federale Kamer met eedaflegging van de Kamerleden op 20 juni 2019
© PhotoNews

5 politieke families ondertekenen Pact voor meer België

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
17/12/2019

Alle partijen behalve het Vlaams Belang, N-VA en Défi hebben deze middag het Pact voor België ondertekend, een initiatief van B-Plus. De tekst omvat een achttal principes die België beter moeten laten werken en versterken. De timing van het initiatief is opvallend, gezien de federale regeringsonderhandelingen - met N-VA - volop bezig zijn.

Na het pleidooi van de N-VA voor het confederalisme, afgelopen donderdag, laat nu ook de tegenbeweging van zich horen. Maar liefst negen partijen ondertekenden vandaag het Pact voor België. Het gaat om Open VLD, MR, CD&V, CDH, SP.A, PS, Groen, ECOLO en PVDA-PTB.

Het initiatief komt er zeven maanden na de verkiezingen, die nog altijd niet tot een federale regering hebben geleid. "Voorstanders van de splitsing aarzelen niet om hierin het failliet van België te ontwaren. Maar België is niet failliet", zegt Tony Van de Calseyde, voorzitter van B-Plus. "De bevolking is daar niet toe bereid. Laat je niet wijsmaken dat de verkiezingsuitslag een mandaat was van de bevolking om België te splitsen. Uit een peiling op 17 september bleek dat Vlaamse onafhankelijkheid meestal geen enkele rol speelde in de keuze voor N-VA of Vlaams Belang. De bevolking is dus nog niet klaar met België."

Eendracht maakt macht

Waar de N-VA vindt dat er niet genoeg gesplitst is, meent B-Plus, en dus ook de politici die het ondertekend hebben, dat dit splitsen te ver is gegaan. De politici die het pact ondertekenden, deden dat trouwens namens de partij, met goedkeuring van de respectievelijke partijvoorzitters. Het pact is dus niet zonder betekenis want alle partijen behalve Défi, Vlaams Belang en N-VA - die niet gevraagd geweest zijn - spreken zich dus nadrukkelijk uit voor een versterking België, eerder dan een verdere opsplitsing.

"De structuur moet vooral simpeler", zegt ondertekenaar Tim Vandenput (Open VLD), burgemeester van Hoeilaart. "Als je ons model gaat exporteren naar China, heb je twee volle stadions nodig om alle ministers en volksvertegenwoordigers te huisvesten. Dat is niet haalbaar."

"De silent majority moet van zich laten horen."

Bianca Debaets - CD&V

20190314 Bianca Debaets BRUZZ ACTUA 1662

"In de pers lijkt het dat iedereen onafhankelijkheid wil", zegt ondertekenaar Bianca Debaets (CD&V). "Maar als je dat op straat vraagt, blijkt dat helemaal niet zo te zijn. Een tegenbeweging is dus nodig. De silent majority moet van zich laten horen. Daarom ben ik blij met dit initiatief."

"Mijn partij tekent dit met overtuiging", zegt fractieleider Kristof Calvo (Groen) dan weer, "zonder daarmee de indruk te wekken dat we nu meteen een staatshervorming moeten doorvoeren. Daarmee zouden andere belangrijke zaken te veel op het achterplan geraken. Echte samenwerking is voor ons nu de staatshervorming die we moeten doorvoeren."

Meer België

In het pact staat onder meer dat het federalisme moet omarmd worden, dat de volgende staatshervorming geen stap naar het separatisme of confederalisme mag zijn, dat het herfederaliseren geen taboe mag zijn en dat de samenwerking tussen de verschillende deelstaten versterkt moet worden. Ook moet de interpersoonlijke solidariteit behouden blijven en de kennis van andere landstalen moet bevorderd worden.

Kristof Calvo ondertekent Pact voor België
© BVR | Ook Kristof Calvo (Groen) ondertekent het Pact voor België.

De steun van de politieke families is opvallend, gezien de federale regeringsonderhandelingen met de N-VA. Door het pact lijkt die laatste partij nu ook officieel geïsoleerd staat. "Het is merkwaardig en moedig vanwege de verschillende partijen", zegt Philippe Van Parijs, drijvende kracht achter Re-Bel, dat de Belgische structuren wil herbekijken. "Het is alleen op deze manier dat het vertrouwen van de burgers teruggewonnen kan worden. Maar het moet geconcretiseerd worden door een breed debat, ook met die burgers die voor N-VA, Vlaams Belang en Défi stemden."

Draagvlak

Net vandaag maakte RTBF bekend dat volgens een peiling 37 procent van de Vlamingen in een referendum voor de splitsing van het land zou stemmen. In Brussel en Wallonië gaat het om respectievelijk 17 en 14 procent. Van alle Belgen samen zou 60 procent tegen stemmen, 12 procent zou niet stemmen en 28 procent voor een splitsing. In een peiling in september was dat nog maar 14 procent van alle Belgen die een splitsing wilde.

"Volgens mij weerspiegelt dit hogere cijfer vooral de onvrede met de slepende regeringsonderhandelingen", zegt Tom Zwaenepoel van B-Plus. "Neem die peiling nog eens af nadat België het EK wint, en het resultaat zal weer anders zijn. Doorheen de jaren fluctueert het een beetje, maar het draagvlak blijft al bij al laag."

De ondertekenaars van Pact voor België
© BVR | De ondertekenaars van het Pact voor België

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, staatshervorming, federalisering, B-Plus, confederalisme

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni