| Het Troonplein in Brussel.

500 betogers op Troonplein tegen annexatie Palestijnse gebieden

© Belga
28/06/2020

Op het Troonplein in Brussel hebben zondagnamiddag zowat 500 mensen betoogd tegen de plannen van de Israëlische overheid om Palestijnse gebieden te annexeren. Internationaal is al luid geprotesteerd tegen die plannen, maar de betogers pleiten nu voor hardere actie en riepen op tot een boycot van Israël en internationale sancties tegen het land.

De Israëlische regering steunt voor haar annexatievoornemens op een plan van de Amerikaanse president Donald Trump. Maar de Palestijnen wijzen dat plan af. Groot punt van onenigheid: het plan bepaalt dat tot dertig procent van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever wordt geannexeerd.

In navolging van het plan neemt de nieuwe Israëlische regering zich voor om vanaf 1 juli 2020 nieuwe annexaties op de Westelijke Jordaanoever mogelijk te maken. Internationaal is al veel protest gekomen tegen die geplande annexatie en ook in het federaal parlement werd een motie gestemd om te protesteren tegen de annexatieplannen.

Boycot

De betogers vragen dat het daar niet bij blijft. "Dit dreigt een nieuw dieptepunt te worden in de geschiedenis van Palestina," klinkt het bij de betogers. "De kolonisatie van Palestina door Israël is geen nieuw gegeven, die is al in 1948 begonnen. De Palestijnen die al die tijd al onderdrukt en geplunderd worden door de Israëlische bezetting en kolonisatie, lopen het risico een nieuw deel van hun grondgebied te verliezen."

"We kunnen deze slag in het gezicht van het internationaal recht niet zomaar laten passeren," gaan de actievoerders verder. "Het is hoog tijd om een einde te maken aan dit machtsmisbruik van de Israëlische staat. Onze regeringen moeten daadwerkelijk druk uitoefenen op Israël, dat de rechten van de Palestijnen blijft ontnemen. Er moet een economische, culturele, sportieve en academische boycot van Israël komen. We moeten alle investeringen in Israëlische bedrijven stoppen en er moeten internationale sancties komen tegen het land."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Samenleving , protest , Troonplein , conflict Israël-Palestina

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni