Pascal Smet 06 BRUZZ ACTUA 1675

| Pascal Smet.

Brusselse handelsmissie naar Israël en Palestina gaat niet door

TRO
© BRUZZ
28/11/2019

De Brusselse economische missie naar Israël en Palestina is afgeblazen. Er was veel kritiek op de reis naar het Midden-Oosten van oppositie en andere organisaties. Het Waalse gewest haakte eerder al af.

De handelsmissie zou plaatsvinden tussen 8 en 11 december. Pascal Smet (one.brussels), staatssecretaris voor Buitenlandse Handel, liet donderdag weten dat het gewest niet langer deelneemt aan de missie: "Er zal geen politieke vertegenwoordiging zijn en hub.brussels zal evenmin vertegenwoordigd zijn."

Bedrijven die zouden deelnemen aan de missie, naar verluidt zo'n 4 Brusselse en Waalse bedrijven, kunnen nog altijd afreizen naar het Midden-Oosten. "Zij zullen echter geen beroep kunnen doen op de geplande terugbetalingsregeling", aldus Smet.

Gebrek aan vooruitgang

De laatste weken groeide de kritiek op de handelsmissie die het Waalse en Brusselse gewest samen gepland hadden. Het ging daarbij over de wijze waarop Israël internationale afspraken aan zijn laars lapt met de blokkade van Gaza. Het conflict tussen Israël en de Palestijnen duurt al decennia.

Onder meer Vrede vzw en oppositiepartij PVDA riepen op de handelsmissie af te blazen. "Het gaat hier over deelname aan de Israëlische koloniseringspolitiek", zei Stéphanie Koplowicz (PVDA). "Het VN-Mensenrechtencomité heeft aangeklaagd dat meer dan 200 bedrijven aan business doen in deze illegale nederzettingen. Wil de regering de deelname van Brusselse bedrijven hieraan aanmoedigen?"

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) noemde "het gebrek aan vooruitgang in het vredesproces, de weinige vooruitgang op het terrein en de schending door Israël van belangrijke delen van de Conventie van Genève" de reden voor het Waals gewest om deelname aan de missie af te blazen. Brussel volgt die redenering nu dus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Economie, Pascal Smet, Israël

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni