6 van de 7 ministers Waalse regering geven niet alle mandaten aan

© deredactie.be

Zes van de zeven ministers in de nieuwe Waalse regering hebben een onvolledige mandatenaangifte ingediend. Dat blijkt uit de analyse van Cumuleo.be nadat het Staatsblad de aangiftes voor het jaar 2016 publiceerde.

Het Rekenhof heeft vrijdagochtend de nieuwe mandatenlijst gepubliceerd en Cumuleo is begonnen met de gegevens door te nemen. Uit de analyse blijkt alvast dat zes Waalse ministers, waaronder minister-president Willy Borsus (MR), een onvolledige aangifte hebben ingediend.

Borsus heeft twee mandaten, die afliepen in 2013 en 2015, niet aangegeven. Het derde mandaat, dat van bestuurder bij de vzw Gestion et Action Libérale, loopt sinds eind 2009. Viceminister-president Alda Greoli (cdH) heeft vijf mandaten beëindigd zonder ze volledig aan te geven en oefent nog twee mandaten uit die niet in de lijst voorkomen.

Borsus verzekert in een reactie dat hij ook het derde mandaat opgeeft. "Het gaat om een niet-vergoed mandaat bij een vzw van de partij. Ik voer het mandaat niet meer uit en zal dat nu ook formaliseren," aldus de minister-president.

Pierre-Yves Jeholet van MR vergat één afgelopen mandaat aan te geven en maakt ook geen melding van zijn positie als bestuurder bij de vzw Belgomania. De enige Waalse minister met een volledige aangifte is Carlo Di Antonio van cdH.

Christophe Van Gheluwe, beheerder van Cumuleo.be, noemt het onaanvaardbaar dat politici volledig straffeloos een wet overtreden die er is gekomen om belangenconflicten te vermijden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?