Brusselse PS kiest voor decumul mandaten

© BX1

De Brusselse federatie van de PS heeft vrijdagavond gekozen voor een decumul tussen de functies van burgemeester, schepen of OCMW-voorzitter met de functie van parlementslid.

De zowat 400 militanten spraken zich in zaal La Madeleine uit met het oog op het buitengewoon congres van de Parti Socialiste, dat plaatsvindt op 2 juli.

De Brusselse militanten kozen met 66,6 procent van de stemmen voor een integrale decumul tussen de functies van parlementslid met dat van burgemeester, schepen of OCMW-voorzitter. De overige PS'ers verkozen een financiële decumul, waarbij enkel de vergoedingen worden aangepakt.

Afgeleide mandaten moeten gratis
De Brusselse PS-federatie was het er ook unaniem over eens dat de mandaten die afgeleid zijn van het verkozen ambt, volledig gratis moeten uitgevoerd worden. Daarnaast legden ze ook maatregelen op tafel over transparantie en over de publicatie van alle publieke en privémandaten van alle verkozenen.

Op het einde van het congres bedankte Laurette Onkelinx, voorzitster van de Brusselse PS, de militanten voor hun massale opkomst en hun eensgezindheid om de "ethische revolutie" die nodig is, te doen slagen.

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?