De leden van de Brusselse regering
© Saskia Vanderstichele | De leden van de voormalige Brusselse regering.

880.000 euro per jaar voor medewerkers van ex-ministers

BVR
17/01/2020

Zes Brusselse ex-regeringsleden genieten ook na hun mandaat nog van de ondersteuning van medewerkers. De totale kostprijs bedraagt 883.989 euro per jaar, en dat gedurende vijf jaar. “Totaal overdreven”, stelt Brussels parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA), die het Vlaams model als alternatief voorstelt.

Gewezen ministers en staatssecretarissen krijgen af en toe nog vragen vanuit het parlement over hun vorig beleid. Ook moeten zij bepaalde documenten en poststukken op orde brengen. Om dat in goede banen te leiden, krijgen zij ondersteuning van enkele medewerkers.

Vandaag ondersteunen tien medewerkers de zes gewezen ministers en staatssecretarissen. De jaarlijkse kost bedraagt 883.989 euro voor de tien medewerkers samen. Dat antwoordt minister-president Vervoort (PS) aan oppositielid Cieltje Van Achter (N-VA), die daarover een schriftelijke vraag stelde.

Tot 205.000 euro per minister

Zo beschikken Fadila Laanan (PS) en Guy Vanhengel (Open VLD) elk over twee voltijdse medewerkers, goed voor 205.000 euro per politicus per jaar. Voor Didier Gosuin (Défi) komt de kostprijs van zijn medewerkers op 153.000 euro, voor Bianca Debaets (CD&V) op 133.000 euro, voor Cécile Jodogne (Défi) op 116.000 euro en voor Céline Fremault (CDH) op 69.000 euro.

Sommige ex-regeringsleden zoals Guy Vanhengel (Open VLD), Céline Fremault (CDH), Fadila Laanan (PS) en Bianca Debaets (CD&V) zetelen nog steeds in het Brussels parlement. Zij hebben sowieso recht op een parlementaire medewerker. Daar komen deze medewerkers dus nog eens bovenop.

Andere gewezen ministers zoals Didier Gosuin zijn uit de politiek gestapt, maar hebben dus toch nog medewerkers.

Die medewerkers blijven vijf jaar ter beschikking van de ex-ministers. “Hierdoor loopt de kostprijs op tot ongeveer 5 miljoen euro”, stelt Cieltje Van Achter (N-VA), “wat totaal overdreven is. De ministers hebben inderdaad bijstand nodig, maar moet dat met zoveel medewerkers en moet dat voor vijf jaar?”

'Bereid tot gesprek'

Voor Guy Vanhengel is dit nu eenmaal het systeem dat er is. “Het bestaat in alle regeringen van het land, en het heeft ook redenen van bestaan. In Vlaanderen heeft men de tijdsduur ervan wel beperkt. Ik ben steeds bereid daarover het gesprek aan te gaan”, aldus Vanhengel. Ook Bianca Debaets laat weten het debat daarover op te willen starten.

De Vlaamse regeling is in elk geval waar Van Achter naartoe wil. “Daar heeft de minister één medewerker gedurende 2 jaar. Wij stellen dat ook voor, tenminste als de gewezen minister niet al een parlementaire medewerker heeft. Als Brussel deze regeling toepast, kan het zo’n 4 miljoen euro besparen. Geld dat de Brusselse regering aan iets nuttiger kan besteden”, aldus Van Achter.

Minister-president Vervoort (PS) liet aan RTBF weten dat een verandering van het systeem voorlopig niet aan de orde is. “Maar als de wil bestaat om dit op alle niveaus te veranderen, dan zullen wij volgen.”

Daarbij refereert Vervoort onder meer naar het federale niveau, waar op dit moment 26 voltijdse equivalenten de oud-regeringsleden ondersteunen, à rato van (maximaal) 110.000 euro per medewerker.

Voor Van Achter is dit niet genoeg. “Dat is gewoon zeggen: ‘ik wil niks veranderen’. Hij kan toch zelf wel inzien dat dit een overdreven kost is?”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, medewerkers, Brusselse regering, Brussels Parlement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni