1734 Abattoir ElkeTiebout-13

| De hallen van de voormalige dierenmarkt van Abattoir in Anderlecht. Kan er na 2028 nog geslacht worden?

Abattoir vreest voor toekomst bij verbod onverdoofd slachten

SVG
© BRUZZ
18/05/2022

Tachtig procent van de slachtingen bij Abattoir zijn rituele, onverdoofde slachtingen. Als die verboden worden, dan staat de toekomst van de Anderlechtse slachthuizen op het spel.

Dat zeiden CEO Elke Tiebout en woordvoerder Paul Thielemans vandaag in het Brussels parlement.

Daar worden momenteel hoorzittingen gehouden over het verbod op onverdoofd slachten. Daarover zijn enkele voorstellingen van ordonnantie ingediend, van Défi-Groen-Open VLD, N-VA en Vlaams Belang.

Volgens Tiebout en Thielemans mag het economisch belang van het ritueel slachten in Brussel niet onderschat worden. “Het gaat bij ons om tachtig procent van de slachtingen,” zei Tiebout. Het vlees is voornamelijk voor de lokale markt bestemd. Er worden per jaar zo'n 50.000 dieren geslacht in Anderlecht, voornamelijk runderen, schapen en geiten.

Als het verbod er komt, krijgen de slachthuizen van Anderlecht anderhalf jaar om zich in regel te stellen. “We weten niet wat dat zal betekenen, maar dat geeft veel onzekerheid,” zei Tiebout.

Ambacht

Tiebout en Thielemans lieten ook verstaan dat het niet eenvoudig is om van Abattoir in zo'n korte tijd een rendabel slachthuis te maken. “We zijn geen industrieel slachthuis. Bij ons is ambacht nog belangrijk. Dat riskeert dan ook verloren te gaan.”

Veel hangt ook af van de exploitant van de slachtlijn. Dat is niet Abattoir zelf. Als die er de brui aan geeft omdat het ritueel slachten verboden is, dan zal Abattoir op zoek moeten naar een nieuwe exploitant.

Ze geloven ook niet dat een verbod op onverdoofd slachten het dierenwelzijn zal verbeteren. “Het zal meer transport betekenen, naar onze buurlanden waar rituele slachtingen wel nog mogelijk zijn.”

Die bereiden zich volgens Thielemans al voor om de Brusselse halal- en koosjermarkt over te nemen, indien het verbod op onverdoofd slachten hier gestemd wordt.

Ze vrezen ook dat de rituele slachtingen toch zullen plaatsvinden in Brussel, maar dan achter gesloten deuren. “En dan is er helemaal geen controle meer op het dierenwelzijn.”

“Wij leveren vooral aan de Brusselse markt. Die korte keten is ook belangrijk op vlak van duurzaamheid,” aldus Abattoir. Het verbod in Vlaanderen en Wallonië op onverdoofd slachten heeft geen aanleiding gegeven tot een plotse expansie van Abattoir. "We zijn ons daar ook niet op gaan richten," aldus Tiebout.

Er werken 25 slachters in de slachthuizen van Anderlecht. Samen met de vleessnijders stelt Abattoir zo’n tweehonderd mensen te werk.

Vergunning tot 2028

De toekomst van de Anderlechtse slachthuizen is sowieso onzeker omdat de slachtlijn nog slechts een vergunning heeft tot 2028. Nadien moet er een nieuwe vergunning worden aangevraagd, inclusief een effectenstudie.

Daar komt bij dat het Brussels gewest een masterplan aan het maken is voor de site, onder andere met woningen, een zwembad en economische activiteiten. Daarbij is het verre van zeker dat het slachthuis er nog een plaats kan hebben.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Politiek, Samenleving, Elke Tiebout, Abattoir, Onverdoofd slachten, slachthuis anderlecht, Dierenwelzijn

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni