Markt in Anderlecht aan de slachthuizen van Abattoir

| Ook de slachthuizen van Anderlecht komen aan bod in de hoorzittingen over het onverdoofd slachten

Dit zijn de experten voor hoorzitting onverdoofd slachten

Steven Van Garsse
© BRUZZ
11/05/2022

Défi, Groen en Open VLD hebben een wetsvoorstel klaar om net als in Vlaanderen en Wallonië het onverdoofd slachten in Brussel te verbieden. Maar eerst komen er hoorzittingen met de religieuze gemeenschappen, het middenveld, veeartsen, experten dierenwelzijn en specialisten in Europese grondrechten.

De commissie Leefmilieu heeft hier deze ochtend in besloten zitting over vergaderd. Er zijn minstens vijf commissiezittingen voorzien. Die starten volgende week woensdag. Daar zal eerst de ordonnantie worden voorgesteld door de indieners Jonathan De Patoul (Défi), Lotte Stoops (Groen) en Carla De Jonghe (Open VLD). Ook van N-VA en Vlaams Belang zijn er ordonnantievoorstellen om het onverdoofd slachten te verbieden.

Nadien komen joodse en moslimgemeenschappen aan het woord. Zij zijn over de hele lijn gekant tegen het verbod, omdat het volgens hen indruist tegen de vrijheid om hun godsdienst te beleven.

Ook de initiatiefnemers van een grootschalige petitie tegen het verbod zullen aan het woord komen. Die verzamelden 100.000 handtekeningen.

Maandag 23 mei is het dan de beurt aan dierenwelzijnsorganisaties (Gaia onder andere), de slachthuizen, de halal-sector, maar ook bijvoorbeeld Piet Vanthemsche. De voormalige baas van de Boerenbond stond in het verleden al in voor de dialoog met de religieuze gemeenschappen, toen Vlaanderen het onverdoofd slachten heeft verboden in 2017.

Daarna volgen nog experten die vertrouwd zijn met de Europese grondrechten en met dierengeneeskunde. Sophie Duthoit wordt genoemd, zij is assistente aan het Hof van Justitie van de EU en gespecialiseerd in dierenwelzijn. Ook constitutionalist Hugues Dumont (Saint-Louis) wordt uitgenodigd. Verder professor Jean-Michel Guérit (UCL), gespecialiseerd in neurologische aspecten van pijn en die zich eerder sceptisch uitliet over de voordelen voor het dierenwelzijn van een voorafgaandelijke verdoving. Ook de federatie van veeartsen zal een expert afvaardigen.

De verschillende politieke partijen hebben eerder al, op uitnodiging van de Abattoir, de slachtlijn in de Slachthuizen van Anderlecht bezocht. Ze zagen er zowel een rituele slachting als een verdoofde slachting.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Onverdoofd slachten , Brussels Parlement , hoorzittingen , Dierenwelzijn

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni