Olivier Maingain (Défi) tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe Brusselse regering in juli 2019.

Maingain: ‘Geen verbod op onverdoofd slachten met steun van N-VA en Vlaams Belang'

SVG
05/05/2022

De voormalige voorzitter van Défi Olivier Maingain is ongerust over het wetsvoorstel van Groen, Open-VLD en Défi dat het onverdoofd slachten in Brussel wil verbieden. Hij vindt dat het verbod er alleen kan komen in overleg met moslims en joden. En hij waarschuwt dat zijn partij absoluut moet vermijden dat extreem-rechts het voorstel mee goedkeurt.

Woensdag hebben Vlaams Belang, N-VA en de meerderheidspartijen Groen, Open-VLD en Défi elk een eigen ordonnantie (Brusselse wet) ingediend in het parlement om het onverdoofd slachten in het Brussels Gewest te verbieden.

Als de ordonnantie wordt goedgekeurd, zet het Brussels Gewest zich in lijn met Vlaanderen en Wallonië. Die hebben eerder al een gelijkaardige wet ingevoerd. Die wetgeving werd recent gevalideerd door het Grondwettelijk Hof.

Het debat op het onverdoofd slachten is een test voor de meerderheid in het Brussels parlement. Die is immers verdeeld over het verbod op onverdoofd slachten.

Maar Olivier Maingain, die als ex-voorzitter nog altijd veel gewicht in de schaal legt binnen zijn partij Défi, vindt dat zijn partij dat voorstel enkel kan goedkeuren als moslims en joden akkoord gaan. Hij vindt dat er een oplossing moeten worden gevonden die de godsdienstvrijheid en het dierenwelzijn met elkaar verzoenen.

“Het mag geen debat worden dat vijandig is ten aanzien van respectabele religieuze overtuigingen. Onverdoofd slachten heeft helemaal niets met religieus radicalisme te maken,” zegt hij aan Le Soir.

Hij vindt dat Défi desnoods met amendementen het eigen wetsvoorstel moet aanpassen om tegemoet te komen aan de bezorgdheden van moslims en joden.

Cordon sanitaire

Maingain vreest ook dat de ordonnantie bij de stemming de goedkeuring zou krijgen van identitaire partijen. En dat wil hij ten allen prijze vermijden. “Als de ordonnantie alleen een meerderheid behaalt met de steun van N-VA en Vlaams Belang, dan moeten we het parlementair proces stopzetten. Want dat zou betekenen dat we het cordon sanitaire hebben doorbroken.”

Met de uitspraken zet Maingain zich op dezelfde lijn als de meerderheidspartijen PS, Ecolo en Vooruit. Die vinden dat een verbod er niet kan komen als moslims en joden zich daar tegen verzetten.

'Standpunt blijft wat het is'

Huidig Défi-voorzitter François De Smet wil zich niet laten opjagen door de verklaringen van Olivier Maingain. “Die zijn voor zijn rekening, en veranderen niets aan ons standpunt,” zegt hij aan BRUZZ.

Over het overleg met de religieuze gemeenschappen zegt De Smet dat dat al voorzien is. “Er komen hoorzittingen in het parlement met de vertegenwoordigers van moslims en joden, net zoals ook de dierenrechtenorganisaties zullen worden uitgenodigd.”

Over het doorbreken van het cordon sanitaire zegt De Smet dat dit voorbarig is. “Vlaams Belang heeft maar één zetel. En elke député heeft de vrijheid om voor of tegen een ordonnantie te stemmen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni