Abonnement en centrale website voor gemeenschapscentra

© brusselnieuws.be
25/11/2011
Vanaf het seizoen 2012-2013 komt er een website die het programma-aanbod van de 22 gemeenschapscentra centraliseert. De VGC plant ook een abonnementsformule die Brusselaars in verschillende centra moet brengen.

De Vlaamse gemeenschapscommissie (VGC) wil al een tijdje de samenwerking tussen de gemeenschapscentra versterken. Collegelid Bruno De Lille (Groen!) heeft het daarbij over een virtueel Cultuurcentrum Brussel. Basisidee is dat de 22 Brusselse centra samen het grootste centrum van België vormen.

Binnen de VGC neemt iemand daarom nu de hele programmatie van de centra onder de loep. Bedoeling is om te kijken waar dubbels of leemtes in die programmering zitten. De analyse moet uitmonden in suggesties naar de centra.

Het publiek zal de volgende seizoenen steeds meer merken van die samenwerking. Zo werkt de VGC aan een website die het programma van de 22 gemeenschapscentra zal bundelen tegen het seizoen 2012-2013.

In datzelfde seizoen wordt een abonnementsformule gelanceerd die Brusselaars ook andere gemeenschapscentra dan dat in de eigen gemeente laat ontdekken. "Iemand in Ukkel kan best geïnteresseerd zijn in het culturele aanbod van pakweg Ganshoren, zegt De Lille. Ik wil het aanbod daarom beter bekend maken bij alle Brusselaars."

De Lille, die over zijn plannen communiceerde naar aanleiding van een debat in de Vlaamse gemeenschapscommissie, wil ook graag dat de gemeenschapscentra actiever op zoek gaan naar partners in hun buurt. "Het is de bedoeling dat de centra meer de hort op gaan en kijken wie allemaal iets kan hebben aan het gemeenschapscentrum," zegt kabinetschef Bert Schreurs aan brusselnieuws.be. "Dat hoeven daarom niet altijd gevestigde verenigingen te zijn."

CD&V uitte onlangs nog de vrees dat de VGC de lokale dynamiek van de gemeenschapscentra zou kunnen uitdoven, door de te veel de bovenlokale kaart te trekken en ook de administratie meer te centraliseren. Ook binnen de centra leeft wel wat koudwatervrees.

Tien spontane samenwerkers
Volgens De Lille is die vrees ongegrond en wil hij enkel centra laten samenwerken die dat ook willen. "Het moet bottom-up blijven. Tien centra zijn nu al spontaan naar ons toegekomen op eigen initiatief: Elzenhof en Maalbeek willen meer samenwerken, maar ook Nekkersdal in Laken en het centrum van Neder-Over-Heembeek. En met Schaarbeek, Haren, Evere en Sint-Joost hebben meteen vier centra die in één samenwerkingsverband willen stappen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni