Actiegroep: '124.000 Brusselaars lijden onder vliegtuiglawaai'

© Belga
25/09/2017

Volgens de normen zoals die door de Wereldgezondheidsorganisatie zijn vastgelegd, lijden meer dan 124.000 Brusselaars onder de geluidsoverlast van de opstijgende en landende vliegtuigen in Zaventem. Dat zegt actiegroep Bruxelles Coeur Europe, die daarmee officiële cijfers van Brussels Airport tegenspreekt.

Volgens Bruxelles Coeur Europe steeg het lawaai van de vliegtuigen in 2014 over een oppervlak van 120,8 vierkante kilometer gemiddeld boven de 45 decibel uit. Dat is zowat driekwart van het gewest.

De burgervereniging kwam tot die slotsom door de gegevens van Leefmilieu Brussel voor 2014 over de verschillende vliegroutes te combineren met die van de luchthaven voor 2016. De Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie stellen dat 11 procent van de bevolking gestoord wordt door vliegtuiglawaai zodra dat boven de 45 decibel uitstijgt over een periode van 24 uur, waarbij lawaai 's avonds en 's nachts extra zwaar doorweegt in de berekening.

Dit percentage klimt evenredig met het geluidsniveau: als dat boven de 50 decibel uitkomt, dan stoort dat 19 procent van de inwoners en 5 procent zelfs zeer erg. Als het lawaai boven de 60 decibel uitstijgt, zwellen die groepen aan tot respectievelijk 38 en 17 procent.

In Schaarbeek hebben meeste mensen last
In het totaal worden volgens die berekening 124.016 inwoners van de hoofdstad (zowat 10 procent van de bevolking) gestoord door de ronkende vliegtuigmotoren, en 36.502 mensen zeer erg. In Schaarbeek is de groep het grootst, gevolgd door inwoners van de Stad Brussel (Haren, Heembeek en Laken vooral), Sint-Lambrechts-Woluwe, Evere en Anderlecht.

Brussels Airport zou in zijn magazine van juli 2017 aangegeven hebben dat maar 14.200 mensen last ondervinden van het vliegtuiglawaai, van wie slechts 4.700 in Brussel. Dat komt omdat de luchthaven enkel de mensen die zeer veel last ondervinden van het vliegtuiglawaai boven de 55 decibel zou meetellen.

Brusselse geluidsnormen

De verdeling van de geluidshinder rond de luchthaven van Zaventem zorgt voor veel onenigheid tussen de verschillende gewesten. Sinds begin 2017 wil het Brussels gewest haar strengere geluidsnormen laten gelden, maar Vlaanderen heeft daar intussen al twee belangenconflicten tegen ingediend.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Economie , Brusselse geluidsnormen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni