Ahidar tevreden dat Brusselse regering strijd tegen discriminatie huurders opvoert

Sp.a'er Fouad Ahidar, voorzitter van de commissie Huisvesting in het Brussels Parlement, is tevreden dat de Brusselse regering een tandje bijsteekt in de strijd tegen discriminatie van huurders. De regering keurde een ontwerpordonnantie goed die het mogelijk maakt discriminatie van huurders op bijvoorbeeld leeftijd, handicap, geslacht, seksuele geaardheid of etnische achtergrond te controleren via praktijktests en te beboeten.

Een geschikte huurwoning vinden in Brussel is niet makkelijk, maar voor mensen sommige mensen is het moeilijker dan voor andere, stelt Ahidar vast. Uit onderzoek blijkt dat heel wat kandidaat-huurders zich geconfronteerd zien met discriminatie, bijvoorbeeld omwille van hun leeftijd, een handicap, hun seksuele geaardheid of hun etnische achtergrond. Dit is verboden, maar erg moeilijk te bewijzen. Daaraan zal Brussel in de toekomst een mouw passen: er komt een wettelijke basis om bij een vermoeden van discriminatie te controleren via zogenaamde praktijktests. Ook worden de boetes aangescherpt.

"Ik pleit al lang voor dergelijke praktijktests. Ik ben dan ook erg blij dat we nu eindelijk deze stap vooruit kunnen zetten. We geven hier als overheid een belangrijk signaal: discriminatie is verboden, en we spannen ons ook in om het op te sporen en te sanctioneren", aldus Ahidar, die er erop wijst dat Brussel hierbij vooruitloopt in België. "Eerder voerden we in Brussel al praktijktesten op de arbeidsmarkt in, nu pakken we discriminatie van kandidaat-huurders aan. Ik hoop dat de andere gewesten in België snel zullen volgen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?