Alle stembureaus zijn gesloten

© RVE/BRUZZ
Updated: 26-05-2019 - 16:23

Om 16 uur stipt zijn overal de stembussen gesloten. Op enkele kleine incidenten na is de stembusgang in Brussel vlot verlopen. Wie in de rij stond aan te schuiven, mag wel nog stemmen. Het is nu wachten op de eerste officiële resultaten.

In het Brussels Gewest gingen alle stembureaus om 8 uur open. Er waren enkele opstartproblemen, die door technici van de FOD Binnenlandse Zaken verholpen werden. Rond 9 uur waren de problemen van de baan. "Het ging om problemen met de stemkaarten of stemcomputers," vertelde Peter Grouwels van de FOD Binnenlandse Zaken aan BRUZZ.

Her en der werden enkele incidenten gemeld. Aan stembureau 78 aan de Tivolischool in Laken bijvoorbeeld deelden jongeren papiertjes uit met daarop aanwijzingen om voor de PS te stemmen, meldde een kandidaat van een andere partij aan BRUZZ.

Woordvoerster van politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene Ilse Van De Keere bevestigt de feiten. "Wij hebben die personen verzocht om de plaats te verlaten." Ook in Laken waren er een aantal incidenten met PS-flyers.

89 parlementsleden

Ruim 8 miljoen Belgen verkiezen zondag een nieuw Vlaams, Waals, Brussels, Duitstalig, federaal en Europees parlement. Op federaal niveau verkiezen we 150 Kamerleden. De Senaat wordt niet rechtstreeks verkozen, maar samengesteld door vertegenwoordigers uit de deelentiteiten en tien gecoöpteerde senatoren.

We kiezen ook 21 nieuwe Belgische Europarlementsleden. Vlamingen kiezen ook nog eens 124 nieuwe Vlaamse Parlementsleden, van wie er zes door de Nederlandstaligen in Brussel worden verkozen.

Brusselaars verkiezen 89 Brusselse parlementsleden: 72 Franstaligen en 17 Nederlandstaligen. Het parlement van de Franse Gemeenschap wordt onrechtstreeks verkozen, en is samengesteld uit de 75 Waalse parlementsleden en 19 Franstalige Brusselse parlementsleden.

Elektronisch stemmen

In een derde van de gemeenten, 185 van de 581, wordt elektronisch gestemd. De negentien Brusselse en de negen Duitstalige gemeenten stemmen volledig elektronisch. In Vlaanderen stemmen 157 gemeenten elektronisch, de 143 anderen stemmen op papier. In Wallonië gebeurt de stembusgang in alle 253 gemeenten nog op papier.

Wie op papier moet stemmen, kon tot 14 uur terecht in de stembureaus. Iedereen die voor dat uur nog staat aan te schuiven, mag zijn of haar stem nog uitbrengen. Waar elektronisch wordt gestemd, waren de stembureaus tot 16 uur open.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?