Amboldi wordt toch nieuwe directeur-generaal van Actiris

© defi.eu.
| Cristina Amboldi, de nieuwe directeur-generaal van Actiris.

Cristina Amboldi is nu toch benoemd als nieuwe directeur van de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris. Eerder schreef de Brusselse nieuwszender BX1 dat Amboldi als adjunct-kabinetschef van minister van Werk Bernard Clerfayt (Défi) toegang had tot de vacaturedocumenten. Clerfayt ontkent dat. "Deze benoeming vindt plaats na een open en transparante procedure."

Er is witte rook van de Brusselse regering: Cristina Amboldi is donderdag toch aangesteld als nieuwe directeur-generaal bij de arbeidsbemiddelingsdienst Actiris. Dat meldt BX1 en staat in een persbericht van minister van Werk Bernard Clerfayt (Défi).

Hoewel de benoeming een week eerder ook op de regeringsagenda stond kwam er toen geen beslissing. Er was toen ophef ontstaan na berichten van de Brusselse nieuws zender BX1. Amboldi zou vroegtijdig toegang gehad hebben tot de vacaturedocumenten, en deze zelfs aangepast hebben.

Oppositiepartij N-VA vroeg naar aanleiding van de berichten een spoeddebat in de commissie Werk, maar dat werd geweigerd. Brussels parlementslid Gilles Vertstraeten (N-VA) wou de benoeming zelfs opschorten wegens mogelijke fraude met voorkennis.

Dat Amboldi nu toch op de directeursstoel terechtkomt is dus opmerkelijk. Haar voormalige werkgever minister Clerfayt ontkent de aantijgingen. "De benoeming vindt plaats na een open en transparante procedure," klinkt het in een persbericht.

Onafhankelijke jury

"Een onafhankelijke jury ontving twintig kandidaatstellingen voor de functie, vijf kandidaten werden uitgenodigd voor een interview," gaat Clerfayt verder. "De jury verklaarde twee kandidaten 'ongeschikt' en de andere drie 'geschikt', waarbij ze stelde dat ze allemaal een profiel hadden dat overeenkwam met de functieomschrijving. De regering heeft beslist het advies van de selectiecommissie volledig op te volgen en benoemt aldus Cristina Amboldi, als eerste gerangschikt door de jury, tot directeur-generaal van Actiris."

Volgens de minister van Werk is Amboldi de juiste persoon op de juiste plaats. "Ik ben verheugd dat de regering de persoon aanstelt die als de meest competente persoon wordt beschouwd om Actiris te leiden en het werk van Actiris uit te breiden om de uitdagingen van morgen aan te gaan: meer Brusselaars aan het werk zetten."

Twintig jaar ervaring

Amboldi volgt Grégor Chapelle op. Ze zal een team van 1.600 medewerkers leiden. Amboldi was in het verleden al twintig jaar aan de slag bij Actiris. In 1999 begon ze bij de dienst IT en vervolgens ging ze naar de Directie Partnerschap waar ze met name verantwoordelijk was voor het netwerk van de 170 Actiris-partners.

Ze stond ook aan het hoofd van de Dienst Transversale Kwaliteit, waardoor ze een volledig beeld had van de verschillende directies van Actiris en een 360 graden zicht op de diensten en maatregelen die zowel aan werkzoekenden als aan werkgevers of partners worden aangeboden.

Vervolgens ging ze aan de slag op de kabinetten van Didier Gosuin en Bernard Clerfayt (allebei Défi).

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?