Anderlecht wil komaf maken met files aan het gemeenteloket

© MDW Architecture
| Simulatiebeeld van de geplande annex aan het gemeentehuis van Anderlecht

Het nieuwe gemeentebestuur in Anderlecht heeft haar eerste budget voorgesteld. De linkse ploeg legt nieuwe accenten op vlak van openbare ruimte, participatie en dienstverlening aan de bevolking. Om wachtrijen in het gemeentehuis weg te werken, wordt ingezet op online afspraken en telefonisch onthaal.

Net als buurgemeenten Brussel-Stad en Molenbeek kampt Anderlecht vaak met lange wachtrijen aan de gemeentelijke loketten. Vooral de registratie van buitenlandse inwoners verloopt problematisch. De meerderheid van socialisten, groenen en Défi wil daar iets aan doen.

“We gaan ervoor zorgen dat mensen online een afspraak kunnen regelen met de dienst bevolking”, vertelt schepen Jérémie Drouart (Ecolo), onder meer bevoegd voor de modernisering van de administratie. “Daarnaast zetten we ook een nieuw telefonisch onthaal op, en een loket met info over de procedures. Dit moet vermijden dat mensen in de verkeerde wachtrij staan en moeten terugkomen.”

Nieuwe gebouwen

Het onthaal van de bevolking zou over enkele jaren ook nog eens een stuk aangenamer moeten worden dankzij twee bouwprojecten. Enerzijds gaat het om de renovatie van een pand in de Veeweidestraat, waar alles rond stedenbouw zal zitten.

Anderzijds komt er een nieuwe bijbouw aan het gemeentehuis op het Raadsplein. “Daar komen nieuwe loketten voor de dienst bevolking”, vertelt burgemeester Eric Tomas (PS). “Dit project sleept al lang aan, onder meer omdat het gemeentehuis geklasseerd is, maar we hopen volgend jaar eindelijk te kunnen starten met de werf.”

Evenwicht

Daarnaast wil de nieuwe bewindsploeg sterk inzetten op participatie van de bevolking, bijvoorbeeld bij het nieuw gemeentelijk mobiliteitsplan. Ook voor het nieuwe wijkcontract voor Peterbos komt er een participatietraject. “Vrouwen en ouderen voelen zich daar vaak niet op hun gemak", zegt Drouart. "We willen bewoners bevragen om te bekijken wat we daaraan kunnen doen.”

Ook elders in de gemeente staat een herwaardering van de openbare ruimte hoog op de agenda, met prioritaire aandacht voor voetgangers en fietsers.

Schepen van Financiën Fabrice Cumps (PS), die in de loop van de legislatuur Tomas zal opvolgen als burgemeester, presenteerde verder een begroting in evenwicht. "De voorbije jaren was er een overschot, maar dat was op vraag van het Gewest om onze schuld, die in 2007 nog 21 miljoen euro bedroeg, weg te werken", aldus Cumps. "Ondertussen zijn we zover en is onze situatie stabiel, maar we blijven nog wel onder toezicht van het Gewest."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?