Angst voor 'afbraak van openbare omroep' zet VRT-personeel aan tot actie

© PhotoNews
| De zendmast van VRT-en RTBf aan de Auguste Reyerslaan.

Zoals eind september was aangekondigd in het Vlaams regeerakkoord, moet de VRT 12 miljoen euro besparen. Volgens eigen berekeningen van de directie zou dit bedrag echter kunnen oplopen tot 40 miljoen euro. Daarom roepen het personeel en de vakbonden in De Standaard en De Morgen op tot gezamenlijke actie op 5 december.

Michelle Graus, voorzitster van ACOD-VRT, zei dinsdag in De Morgen over de geplande besparingen dat “de Vlaamse regering geen afslanking, maar een afslachting van de openbare omroep" plant. De afbraak van een openbare omroep leidt onmiskenbaar tot de afbraak van een democratie”, zo luidt het.

Eerder zei Graus aan De Wereld Morgen zelfs te vrezen dat “Jambon en De Wever de openbare omroep willen misbruiken als propagandazender. Propaganda voor hún nationalistische gedachtegoed.”

'Orbaneske toestanden'

Voor de herfstvakantie woonde het ACOD een bijeenkomst van mediavakbonden bij in Madrid. “Wanneer wij vertelden over de situatie van de VRT, reageerden zelfs de Poolse en Hongaarse vakbonden ontzet", zegt Graus aan BRUZZ. Ze sprak in de nationale kranten eerder al van 'Orbaneske toestanden'. "Als je dit weet en het naast het regeerakkoord legt, dan kan je niet anders dan concluderen dat één en één twee is”.

Daarom plannen de vakbonden en het personeel van de VRT een optocht op 5 december. “Het zal geen betoging zijn”, verduidelijkt Graus. “Het idee is om de VRT voor een dag volledig te verplaatsen naar het Martelarenplein. Het is niet het einde, maar veeleer het startschot van een hele campagne."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?