Sven Gatz (Open VLD)

Belfius trekt, net zoals in Wallonië, ook bij het Brussels Gewest de voorzichtige kaart in het toekennen van leningen, en halveert het geleende bedrag. De Brusselse regering heeft intussen met ING een nieuwe lening onderhandeld.

Belfius waarschuwde onlangs voor de Waalse overheidsfinanciën. De huisbankier vreest een slechte rating en is beducht voor een machtsdeelname van de PTB na de verkiezingen van 2024. Ze wil daarom voorzichtig zijn bij het toekennen van leningen aan het Waals Gewest. Dat bemoeilijkt de onderhandelingen tussen Belfius en het Waals Gewest over een nieuw 'kassierscontract'.

Maar zakenkrant L’Echo meldt nu dat Belfius ook in de leningsonderhandelingen met het Brussels Gewest de voorzichtige kaart trekt. Eind september loopt een lening af van 1 miljard euro, toegekend door Belfius aan het Brussels Gewest. In de toekomst zal Belfius nog maar de helf van dat bedrag aan Brussel lenen. Het Brussels Gewest moest dus op zoek naar een alternatief, en kwam uit ING. De onderhandelingen hierover vonden al plaats in de lente.

Volgens minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) was er bij Belfius vooral ongerustheid over de zevende staatshervorming en wat dat voor de financiering van Brussel zou betekenen. Hij zegt aan L’Echo dat het eerder een goede zaak is dat Brussel nu met verschillende kredietverstrekkers werkt, en niet exclusief met Belfius.

Volgens berekeningen van de Centre de recherches en économie régionale et politique économique (Cerpe) stevent de hoofdstad bij ongewijzigd beleid af op een schuld van 15,2 miljard euro in 2027.

Minister Gatz benadrukt dat de begroting in 2024 in evenwicht moet zijn, zoals afgesproken in de meerjarenbegroting. Hij dringt er bij de coalitiepartners op aan om de strategische investeringen maximaal in de normale begroting te integreren en vooral om die onder controle te houden. “Zo kunnen we het scenario van de CERPE vermijden,” zegt hij aan L'Echo.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni