© Bart Verhulst/Twitter | Het Martelaarsplein baadt in Belgische vlaggen.

België herdenkt onafhankelijkheid op Martelaarsplein

HD
© Belga
28/09/2019

Terwijl de Vlaamse onderhandelaars op het Martelaarsplein volop blijven zoeken naar een regeerakkoord, baadt datzelfde plein in de Belgische vlaggen. Net vandaag vindt er op het Martelaarsplein namelijk een herdenkingsstoet plaats ter gelegenheid van de Belgische onafhankelijkheid in 1830.

Terwijl de Vlaamse onderhandelaars achter de muren van het Martelaarsplein 19, het kabinet van de Vlaamse minister-president, timmeren aan een nieuw Vlaams regeerakkoord, wordt op datzelfde plein zaterdagmiddag een herdenkingsplechtigheid gehouden voor de Belgische onafhankelijkheid. Dat is ook de reden waarom de Belgische vlag er vandaag wat prominenter wappert dan de Vlaamse Leeuw.

De Belgische plechtigheid is bedoeld om de gevechten van september 1830 te gedenken. Eind september 1830 kwamen toen vrijwilligers vanuit heel het land samen om de wapens op te nemen en het Nederlandse leger uit de hoofdstad te verdrijven. Bij die gevechten vielen 1.300 gewonden en 467 doden. Het zijn die gesneuvelden, die begraven liggen in de crypte van het Martelaarsplein, die vandaag/zaterdag herdacht worden. De plechtigheid wordt georganiseerd door de Stad Brussel en de vzw Pro Belgica.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek, vlaamse regeringsvorming, herdenking, Belgische onafhankelijkheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie