België verwelkomt Tshisekedi met egards

© PhotoNews
| Félix Tshisekedi
Updated: 16-09-2019 - 07:11

Maandag landt de Congolese president Félix Tshisekedi in België. Om de relaties met Congo weer op de sporen te krijgen, wil de Belgische diplomatie de president warm ontvangen.

Volgens zakenkrant De Tijd zet de Belgische diplomatie dan ook alles op alles in de hoop dat de Belgisch-Congolese relaties een nieuwe weg zouden inslaan. Die waren immers naar een absoluut dieptepunt gezakt, nadat Tshisekedi’s voorganger Joseph Kabila de verkiezingen keer op keer uitstelde en elke vorm van oppositie of volksprotest onderdrukte.

Voor Tshisekedi wordt alles uit de kast gehaald. Op de planning staan een militaire ceremonie bij aankomst, een officiële ontvangst door premier Charles Michel (MR) in het Egmontpaleis en een lunch bij de koning, ontmoetingen met Belgische zakenlui en de Congolese diaspora, een bezoek aan de Diamantwijk, het Havenhuis en het Tropisch Instituut in Antwerpen en aan de landbouwschool in Gembloux.

Voortrekkersrol herwinnen

Volgens De Tijd is het warme welkom eerder opmerkelijk omdat België en de internationale gemeenschap aanvankelijk kritisch stonden tegenover de verkiezingszege van Tshisekedi eind vorig jaar. Al snel echter besloten ze de nieuwe president te steunen in de hoop dat hij toch verandering zou brengen. Onder de nieuwe Congolese president werd de samenwerking met België al voorzichtig hervat.

De Belgische regering ziet de ontvangst van Tshisekedi in België dan ook als een opportuniteit waarmee België zijn internationale voortrekkersrol in het Congo-dossier kan herwinnen. België dankt immers een deel van zijn internationale diplomatieke prestige aan zijn nauwe banden met Congo. België kiest er op deze manier voor om in Congo aanwezig te blijven, naast nieuwe grootmachten als China en Zuid-Afrika.

Tshisekedi’s officiële bezoek aan België is zijn eerste Europese stop sinds hij in januari de eed aflegde. Het is twaalf jaar geleden dat een Congolese president ons land aandoet. Het laatste bezoek dateert van 2007, toen toenmalig president Joseph Kabila op werkvisite kwam.

Drukke planning

Na de ontvangst op de luchthaven van Melsbroek maandag volgt een lunch met premier Charles Michel. Dinsdag worden op het Egmontpaleis intentieverklaringen getekend die de samenwerking terug op vroegere peil moeten brengen. Het consulaat in Antwerpen, dat Tshisekedi woensdag bezoekt, gaat wellicht terug open, net als het consulaat-generaal in Lubumbashi. Er komt een overgangsprogramma rond ontwikkelingssamenwerking tot een nieuwe Belgische regering een volwaardig nieuw programma kan uitwerken en er wordt bekeken of de militaire samenwerking - die Kabila in 2017 abrupt had afgebroken- terug kan worden opgestart.

Nadien volgt een ontvangst bij koning Filip. De dag eindigt met een economisch luik bij het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en een diner met zakenmensen in de cercle gaulois. Woensdag brengt Tshisekedi een werkbezoek aan Antwerpen, waar hij de haven, de diamantsector en het Tropisch Instituut aandoet. Donderdag gaat hij naar de landbouwfaculteit van Gembloers. Donderdagavond nodigt Tshisekedi de Congolese diaspora uit op de Heizel.

Daarna blijft hij op privé-initiatief nog enkele dagen in ons land, alvorens naar New York te reizen voor de Algemene Vergadering van de VN. Félix Tshisekedi (56) kent België goed en heeft er jaren gewoond. Hij is de zoon van de historische oppositieleider Etienne Tshisekedi, die in februari 2017 in Ukkel overleed.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?