België zet Saoedi's uit Grote Moskee

De Grote Moskee komt in handen van Belgische moslims

De regering-Michel verbreekt de concessie die Saoedi-Arabië had voor de uitbating van de Grote Moskee. Het volgt daarmee een aanbeveling op van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart 2016.

Dat meldt zakenkrant De Tijd.

Koning Boudewijn gaf in 1969 voor 99 jaar een concessie aan Saoedi-Arabië, maar daar komt dus vroegtijdig een einde aan. De verwachting is dat Saoedi-Arabië niet zal tegenstribbelen, verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) eerder.

De Grote Moskee ligt al een tijd onder vuur als vermeende broeihaard van radicale islamisering. De verblijfsvergunning van een van de imams is ingetrokken, wegens zijn banden met die-hard salafisten.

Het beheer van de moskee zal volgens de krant worden uitbesteed aan een Belgische uitbater en financier. Het is ook de bedoeling dat die moskee een vergunning aanvraagt bij het Brussels Gewest.

Aanslagen Brussel

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?