Belgische staat moet dotatie betalen aan Défi

© PhotoNews
| Partijvoorzitter van Défi Olivier Maingain.

De rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft de Belgische staat veroordeeld tot het betalen van een dotatie van 183.627,60 euro, verhoogd met interesten, aan de politieke partij Défi.

De commissie verkiezingsuitgaven van de Kamer had hen die partijdotatie geweigerd. Dat was ook het geval voor de PVDA. Maar beide partijen menen dat ze te weinig dotaties ontvangen, omdat er geen rekening gehouden wordt met de stemmen die ze in Vlaanderen behaald hebben in 2014.

De rechtbank geeft Défi nu dus gelijk. De commissie wou het vonnis afwachten vooraleer een definitieve beslissing te nemen. Binnen twee weken komt de commissie samen, aldus Kamervoorzitter Siegfried Bracke.

'Bijzonder pijnlijk'

Défi-voorzitter Olivier Maingain heeft nog geen kennis kunnen nemen van de uitspraak. Hij vindt het bijzonder pijnlijk dat hij naar het gerecht is moeten stappen om de bevestiging te krijgen van een wet, die de wetgever niet wil toepassen, hoewel hij die zelf heeft geschreven.

PVDA grijpt het vonnis aan om ook zijn middelen te eisen. "De juridische dienst van de Kamer had al in het begin van de legislatuur dezelfde interpretatie gegeven. Hiermee kan een einde komen aan de financiële pesterij en het machtsmisbruik tegen de PVDA door de meerderheidspartijen. Hopelijk kunnen we nu snel de dotatie krijgen waar we recht op hebben", zegt voorzitter Peter Mertens.

Maingain ironiseerde ook de manier waarop PVDA zich donderdag in het parlement een vonnis toeëigende in een zaak waarin ze zelf geen betrokken partij was. "Dat is PVDA ten top: niet investeren maar de opbrengst collectiviseren. De advocatenkosten, die hebben wij wel moeten betalen", aldus Maingain.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?