‘Bestuursakkoord Brussel hakt geen knopen door’

De Brusselse Groenen reageren “allesbehalve gerustgesteld” op het nieuwe beleidsprogramma van PS, MR, SP.A en Open VLD voor de stad. “De vaagheid van het akkoord staat in schril contrast met de uitdagingen waar Brussel voor staat”, klinkt het bij de Ecolo-Groen-fractie.

Voor de Brusselse groenen biedt het akkoord "voor elke partij wat wils". "Het is een lange menukaart", klinkt het. "Maar veel knopen zijn er niet in doorgehakt, laat staan dat er budgetten en een timing in worden voorzien. Daarenboven biedt de verdeling van de bevoegdheden geen garantie voor een samenhangend beleid."

Ecolo-Groen wil dat er ingezet wordt op een "duurzame" stad. "Dat is kiezen voor een combinatie van opleiding, werk en leefmilieu", klinkt het. "Door te investeren in de bouw-, water- en afvalsector creëer je duurzame jobs en geef je onze jongeren kansen."

Voor de groenen blijft het ook koffiedik kijken hoeveel plaatsen er zullen bijkomen in het onderwijs. "Een nieuwe Nederlandstalige school in de vijfhoek, reeds beslist in de vorige legislatuur, is terug naar de onderzoeksfase."

Toch zien de groenen ook lichtpunten. "Er staan in het akkoord positieve zaken voor fietsers en voetgangers, zoals het autovrij Beursplein", zeggen ze. "Maar afhankelijk van met welke schepen je praat worden de mobiliteitsmaatregelen anders geïnterpreteerd. Waar blijft trouwens het mobiliteitsplan, en is dat wel afgetoetst met het beleid van het Gewest?"

Ecolo en Groen zelf ten slotte pleiten voor een stad waar de bewoners op de eerste plaats komen. "Een stad waar bewoners zich thuis voelen zal ook een stad zijn waar bedrijven zich komen vestigen", luidt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?