Betoging tegen komst Benjamin Netanyahu naar Brussel

Benjamin Netanyahu komt volgende maandag 11 december naar Brussel voor een informeel onderhoud met de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie. De Israëlische premier is uitgenodigd door Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlandbeleid. Een aantal organisaties die opkomen voor de rechten van het Palestijnse volk, is niet opgezet met de komst van "oorlogsmisdadiger" Netanyahu en zal een protestactie houden aan de Blijde Inkomstlaan, vlakbij het Schumanplein.

De organisaties, waaronder aan Vlaamse kant onder meer Vrede vzw, Palestina Solidariteit, de extreemlinkse partij PVDA en haar jongerenbeweging Comac, hekelen dat Netanyahu voortdurend ingaat tegen "de fundamentele rechten van het Palestijnse volk, en meer algemeen, tegen het internationale recht."

Benjamin Netanyahu
© Wikimedia
| Benjamin Netanyahu

Ze nemen het nederzettingenbeleid van de Israëlische eerste minister op de korrel en verwijzen naar een rapport van Amnesty International dat stelde dat Israël zich in de Gazastrook heeft schuldig gemaakt aan "oorlogsmisdaden". "Door het extreemrechtse beleid van de regering-Netanyahu is het perspectief op een duurzame vrede in het Midden-Oosten verder weg dan ooit", luidt het donderdag in een communiqué.

'Europa medeplichtig'

"Nooit is de Israëlische bezetting zo brutaal geweest voor het Palestijnse volk, nooit is het regime van apartheid dat aan de Palestijnen wordt opgelegd, zo vanzelfsprekend geweest." Volgens de organisaties "legitimeert" de Europese Unie door Netanyahu te ontvangen, niet alleen "een racistisch en crimineel beleid", maar maakt ze er zich ook "medeplichtig" aan.

Ze roepen de EU op het associatieverdrag met Israël op te heffen en een militair embargo in te stellen. De protestactie vindt komende maandag plaats tussen 11.30 en 13.30 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.