Michel De Herde (LB-DéFi), schepen van Onderwijs in Schaarbeek, tijdens een herdenking voor de racistische moord op het Marokkaans-Belgische koppel Habiba El Hajji en Ahmed Isnasni in 2002

| Schepen Michel De Herde (LB-DéFi) tijdens een recente herdenking in Schaarbeek van de racistische moord op het Marokkaans-Belgische koppel Habiba El Hajji en Ahmed Isnasni in 2002.

Bevoegdheden schepen De Herde worden afgenomen

Sara De Sloover
© BRUZZ
17/11/2022

Nu Schaarbeeks schepen Michel De Herde (Défi) officieel aangeklaagd is voor zedenfeiten, zullen hem zijn bevoegdheden worden ontnomen. Dat zal gebeuren na een beslissing van de rest van het schepencollege, zegt de woordvoerder van burgemeester Cécile Jodogne (Défi).

Michel De Herde (58) is al sinds 1995 schepen in Schaarbeek, deze legislatuur bevoegd voor de Begroting, (Franstalig) Onderwijs, Kinderdagverblijven en Buitenschoolse Activiteiten.

In september diende een oud-leerlinge van een Schaarbeekse school een klacht in voor aanranding en het aanzetten van een minderjarige tot ontucht. Woensdag maakte het parket bekend dat De Herde beschuldigd wordt van aantasting van de seksuele integriteit door een persoon die een gezagspositie heeft. De schepen is intussen onder voorwaarden vrijgelaten.

Eerder dit jaar diende zijn collega-schepen Sihame Haddioui (Ecolo) al een klacht in wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag en aantasting van de eerbaarheid door De Herde. In juni dat jaar volgden nog vier anonieme getuigenissen van vrouwen die bij de gemeente werken over grensoverschrijdend gedrag door de schepen.

Ecolo vroeg woensdag dat de bevoegdheden van schepen De Herde hem "zo snel mogelijk" worden ontnomen "als voorzorgsmaatregel en met respect voor het vermoeden van onschuld." Volgens Ecolo is dat nodig om de vrouwen te beschermen die hebben durven spreken.

Geen vervanger

Volgens de woordvoerder van burgemeester Jodogne (Défi), Marc Weber, gaat dat ook gebeuren. "Het is het college dat daarover gaat beslissen, maar dat is wel wat voorzien in zo'n geval. Normaal zullen zij hem dus zijn bevoegdheden afnemen." Het schepencollege komt volgende dinsdag opnieuw bijeen. "Tenzij Michel De Herde zelf vraagt om uit zijn bevoegdheden ontzet te worden, dat kan ook. Of ontslag neemt, maar het vermoeden van onschuld geldt natuurlijk ook nog."

De Herde zomaar vervangen in het schepencollege kan niet, aangezien hij als schepen aanblijft tot Justitie uitspraak doet, legt Weber uit. "Zijn bevoegdheden zullen dus herverdeeld worden onder de schepenen die lid zijn van onze lijst (LB, red.). Dat wordt met Begroting en Onderwijs een zware dobber."

Schepen De Herde zelf heeft alle aantijgingen altijd ontkend. Zijn partij DéFi heeft inmiddels aangekondigd dat hij volgende week woensdag wordt gehoord in het 'Comité der wijzen' van de partij. Die hoorzitting was al gepland voor de inbeschuldigingstelling. In principe moet een mandataris bij een inbeschuldigingstelling geschorst worden uit zijn functies binnen en buiten de partij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni