Bianca Debaets (CD&V) over regeerakkoord: 'Herkauwen van eerder genomen beslissingen'

© Photonews
| Bianca Debaets (CD&V)
Updated: 18-07-2019 - 17:58

Bianca Debaets (CD&V) vindt het Brusselse regeerakkoord weinig nieuws onder de zon. “Wat als nieuw beleid wordt aangekondigd, is niets meer dan het herkauwen van eerder genomen beslissingen. Terwijl de partijen nu de bakens hadden moeten uitzetten voor vijf jaar."

De voormalige CD&V-staatssecretaris doelt daarmee bijvoorbeeld op metrolijn 3, een beslissing die de vorige regering al had genomen. Ook de volledige dieselban tegen 2030 werd vorig jaar al goedgekeurd. De algemene zone 30 in het Brussels Gewest was volgens Debaets al een voorstel van CD&V in 2017.

"In de vorige legislatuur hamerden de groene partijen altijd op een versnelde invoering van de dieselban. Graag, maar waarom doen ze het dan niet nu ze er de kans toe hebben?" zegt Debaets aan BRUZZ.

"Groen heeft dan wel de verkiezingen gewonnen, maar blijkbaar niet de onderhandelingen," zegt Debaets, verwijzend naar de volgens haar weinig ambitieuze duurzaamheid en propere lucht ambities in het akkoord. Ook verwijst Debaets naar het uitblijven van een verbod op onverdoofd slachten, een Groen stokpaardje.

Fusie van gemeenten

Zelf had Debaets graag een fusie van de gemeentelijke bevoegdheden over verkeersveiligheid in het akkoord gezien. Ze haalt scherp uit naar de partij van haar vorige voogdij-minister Pascal Smet, One.Brussels: "Blijkbaar niet meer dan een holle verkiezingsslogan. Waarom zit je dan in de regering, als je er niet op hamert?"

Debaets is tenslotte niet te spreken over de representatie van vrouwen in de Brusselse regering: "Het regeerakkoord zegt dan wel dat de regering een voorbeeldbeleid wil invoeren om de rechten van de vrouwen te waarborgen. Maar blijkbaar niet als het over de verdeling van de ministerposten gaat."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?