Pierre Kompany (CDh) tijdelijk voorzitter van het Brussels Parlement bij de eedaflegging op 11 juni 2019
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ | Het Brussels Parlement

Bijna alle vertrekkende Brusselse parlementsleden hebben afzwaaipremie aangevraagd

KVDP
© BRUZZ
26/06/2019

Van de Brusselse parlementsleden die recht hebben op een uittredingsvergoeding, hebben er 45 ook een aangevraagd. Wie één legislatuur achter de rug heeft, krijgt bijna 100.000 euro bruto. In totaal zullen de uittredingsvergoedingen het Brussels Parlement minstens 4,2 miljoen euro kosten.

Afzwaaiende parlementsleden hebben recht op een uittredingsvergoeding, ook als ze maar één legislatuur in het parlementslid hebben gezeten. Per jaar in het halfrond krijgt een parlementslid dat niet herkozen is een brutobedrag van ongeveer 19.000 euro, een bedrag dat gelijk staat aan twee maandlonen.

Politici die niet meer dan een legislatuur in het Brussels Parlement hebben gezeten, kunnen dus bijna 100.000 euro bruto krijgen. "Maar van dat brutobedrag moeten we minstens de helft aftrekken", benadrukt Eric Bott (Défi), die het Brussels halfrond na éen legislatuur verlaat.

Het maximumbedrag voor een afzwaaipremie komt overeen met 24 maandlonen, behalve voor politici die al in het parlement zaten voor 2014. Voor die oudgedienden is het maximumbedrag het equivalent van 48 maanden loon.

Minstens 4,2 miljoen

Voorlopig hebben 51 ex-parlementariërs recht op een uittredingsvergoeding, al kan dat aantal nog veranderen eens de Brusselse regering gevormd is en we weten wie van de opvolgers in het parlement blijft. Daarvan hebben 45 Brusselse parlementsleden hun uittredingsvergoeding aangevraagd. Dat schrijft La Capitale. In totaal gaat het om minstens 4,2 miljoen euro aan afzwaaipremies, maar het Brussels Parlement betaalt de uittredingsvergoedingen per maand uit. Maandelijks zal het Brussels Parlement gedurende tien maanden minstens 427.500 euro uitbetalen.

Wie afzwaait kan de uittredingsvergoeding tot drie maanden na het einde van de afgelopen legislatuur aanvragen. "Ik moet mijn aanvraag nog indienen en wil eerst nog zien wat mijn rechten zijn en welke regels van toepassing zijn", zegt Bernard Clerfayt (Défi), die wel nog burgemeester van Schaarbeek is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, afzwaaipremie, ontslagvergoeding

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni