Enkel Woluwenaar bedankt voor federale afzwaaipremie

© Facebook Francis Delpérée
| Francis Delpérée

De federale volksvertegenwoordigers die niet herverkozen werden, hebben allemaal hun uittredingsvergoeding opgeëist. Op één iemand na. Francis Delpérée (CDH), jarenlang gemeenteraadslid in Sint-Pieters-Woluwe, streek zijn afzwaaipremie niet op.

Daarover berichtte de krant Le Soir woensdag.

Parlementsleden die niet meer verkozen raakten of niet deelnamen aan de verkiezingen hebben recht op een uittredingsvergoeding. De grootte van de afzwaaipremie hangt af van hun staat van dienst, maar is geplafonneerd tot maximaal 24 maanden loon. Om het bedrag op te eisen, moeten parlementairen drie maanden na het einde van hun mandaat een aanvraag indienen.

Blijkt dat van de 71 afzwaaiende federale parlementsleden slechts één politicus zijn uittredingsvergoeding laat schieten. Het gaat om Francis Delpérée (CDH), die twaalf jaar gemeenteraadslid was in Sint-Pieters-Woluwe en ook politieraadslid in de zone Montgomery. De 77-jarige man begon zijn politieke carrière in het Brussels Parlement, alvorens senator en Kamerlid te worden.

Afstand van 233.000 euro

"De parlementaire uittredingsvergoeding dient om jonge parlementairen die zonder werk vallen een beetje ademruimte te geven terwijl ze zoeken naar nieuw werk. Ik ga op pensioen, dus hoor die premie niet op te strijken", legt Delpérée uit. De Woluwenaar bedankt voor zo'n 233.000 euro. Als pensioengerechtigde hoogleraar en oud-parlementair kan hij bovendien terugvallen op een stevig pensioen.

Alle Vlaamse volksvertegenwoordigers die recht hadden op hun vergoeding, hebben die ook aangevraagd. Dat schrijft De Morgen. Ook in Brussel vroeg iedereen zijn afzwaaipremie aan. PVDA'sters Mathilde El Bakri en Claire Geraets namen de vergoeding op, maar storten het totaalbedrag (net geen 100.000 euro) door naar drie armoedeorganisaties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?