Blancostemmer is in politiek ontgoochelde man

© PhotoNews

Onderzoekers van de ULB proberen uit te vlooien wie de blancostemmers in het Brussels gewest zijn. Ze doen dat op basis van exitpolls na de verkiezingen van 26 mei. De eerste resultaten zijn er nu.

Kort samengevat: wie in Brussel het blanco vakje aanvinkte is waarschijnlijk een man tussen 35 en 44 jaar oud met een middelbaar diploma. Een voormalig centrumstemmer die nu een totaal wantrouwen voor het politiek systeem heeft.

De onderzoekers van de ULB voelden bijna 2.200 stemgerechtigden aan de tand. 169 van de bevraagden gaven aan blanco gestemd te hebben. Dat is 7,5 procent van het totaal, en komt dus grotendeels overeen met de effectieve 7,4 procent blancostemmers in het gewest.

Middelbare diploma's

Een van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek is dat net geen dertig procent uit de bovengenoemde leeftijdscategorie komt. In tegenstelling tot wat wel eens beweerd wordt, zijn het dus niet de jongeren (tot en met 24 jaar) die blanco stemmen. Slechts 16,2 procent van de blancostemmers komt uit de jongste groep.

Verder blijkt ook dat vooral mannen blanco kiezen, 63 procent van de groep blanco's zijn mannen. Ze zijn ook voornamelijk mensen die de hogere graad van het middelbaar onderwijs afgerond hebben. 38,8 procent om precies te zijn, en dat terwijl die groep maar zo'n 27 procent van het totale gewest beslaat. Zwaar oververtegenwoordigd bij de blancostemmers dus.

Totaal wantrouwen in politiek

De onderzoekers zochten ook al naar een mogelijke verklaring voor de blancostem. Ze vroegen aan alle bevraagden om op een schaal van 0 tot 10 uit te drukken hoe veel vertrouwen ze in de politiek hebben. Daaruit bleek dat van alle blancostemmers een overweldigende 51,9 procent de politici en het politiek systeem de laagste score gaven. In de conclusie van het onderzoek verklaren de onderzoekers dan ook dat wantrouwen in de politiek leidt tot een blanco stem.

Niet toevallig dus dat de resultaten ook aantonen dat de overgrote meerderheid (57,4 procent) van de blancostemmers zichzelf als een traditionele centrumstemmer bestempelen. Het zijn net die partijen die de afgelopen legislaturen de plak zwaaiden en zo voor het huidige politieke klimaat gezorgd hebben.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?