Bonte: 'Vilvoorde geen vragende partij voor fusie met Grimbergen'

© PhotoNews
| Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde.

"Vilvoorde was nooit vragende partij voor een fusie, niet met Grimbergen noch met een andere gemeente. Ik hoop dat dit pleidooi van Vilvoords schepen Jo De Ro (Open Vld) geen liberale koerswijziging inluidt dat de erkenning als centrumstad enkel kan mits een fusie." Dat zegt Vilvoords burgemeester Hans Bonte (SP.A) zaterdag in een reactie op de commotie over een mogelijke fusie met Grimbergen.

Toen het Toekomstforum van burgemeesters uit Halle-Vilvoorde vorige week in het Vlaams parlement zijn memorandum voor de verkiezingen kwam toelichten - met daarin opnieuw de eis voor de erkenning van Vilvoorde en Halle als centrumsteden - pleitte Vilvoords schepen Jo De Ro (Open VLD) voor een fusie met Grimbergen.

Hierdoor zou een stad met 85.000 inwoners ontstaan die meer kans zou maken om erkend te worden als centrumstad. Het idee werd afgelopen donderdag echter afgeschoten op de gemeenteraad van Grimbergen, dat als een meer landelijke gemeente de fusie met een verstedelijkt gebied als Vilvoorde helemaal niet ziet zitten.

"Een fusie is enkel mogelijk na intensief overleg waarbij de betrokken gemeenten tot de overtuiging komen dat een dergelijke operatie voordelig is voor de bewoners", zegt Bonte nu. "Dat is momenteel niet aan de orde. Ook zonder fusie hebben we thans overigens argumenten genoeg om de erkenning als centrumstad te verdedigen."

"Nadat we al meer dan tien jaar gezamenlijk een eis in die zin verdedigen, hoop ik dat het standpunt van De Ro geen blauwe koerswijziging inhoudt dat de erkenning enkel kan na een fusie. Ook Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) heeft dit laatste een tijd geleden verkondigd tijdens een studiedag 'Stand van de Rand'. Ik hoop dat de nieuwe Vlaamse regering werk maakt van de leefbaarheid van de rand en erkenning van Vilvoorde als centrumstad", aldus Bonte.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?