Bouchez: 'MR moet nummer één worden bij volgende Brusselse verkiezingen'

© PhotoNews
| Georges-Louis Bouchez, voorzitter MR

"Hoe weet ik dat ik in Brussel zit? Als ik anderhalf uur in de auto zit om vijf kilometer af te leggen." De voorzitter van de Franstalige liberale partij MR, Georges-Louis Bouchez, miste zijn intrede niet op de campagnedag van de Brusselse MR zondag in Docks Bruxsel. Onderwerpen als mobiliteit, economie en onderwijs passeerden de revue.

Zowat vijfhonderd leden van de MR namen gisteren deel aan het congres van de Brusselse liberalen in Docks Dome, de evenementenlocatie in het gelijknamige Brusselse winkelcentrum. "Een groot succes," oordeelde de nationale voorzitter Georges-Louis Bouchez zelf, die de leden toesprak.

"Het doel is duidelijk. We willen de eerste partij worden in Brussel, en dat is heel haalbaar," klonk het . "Toen ik voorzitter werd van de MR kreeg ik te horen dat de MR dood was in Brussel. Ik zie dat ze vandaag levendiger is dan ooit. We moeten strijden voor de eerste plaats."

In Brussel staat Ecolo in de peilingen op de eerste plaats met 20,3 procent van de stemintenties voor de Kamerverkiezingen, de MR staat op plaats twee met 19,9 procent. Dat blijkt uit de meest recente peiling uitgevoerd door Ipsos voor Le Soir-RTL-Het Laatste Nieuws-VTM, die eind maart is gepubliceerd.

Groene focus

De voorzitter van de Brusselse liberalen, David Leisterh, wil de positie van de MR versterken en riep zijn aanhangers alvast op om van deur tot deur te gaan en de liberale waarden te verspreiden. "Ik wil dat u teruggaat naar de wijken, straat per straat, onder meer in het noorden van Brussel, waar de gemeenten nog niet zo lang geleden blauw waren," zei hij.

Leisterh had het in zijn toespraak onder meer over het belang van parken en de aanleg van extra bomen en groene zones in de stad, de versnelling van de installatie van laadpalen en een vereenvoudiging van de procedures om oude gebouwen te renoveren.

Uber

Ook op vlak van mobiliteit waren de liberalen streng voor de huidige koers onder de regering Vervoort-III (waarin de MR geen ministers heeft). "De hele zaak rond het Ter Kamerenbos illustreert hoezeer het dogmatisme schade kan aanrichten, maar het illustreert ook de strijd van liberalen tegen datzelfde dogmatisme," zei de MR-burgemeester van Ukkel, Boris Dilliès, hierover.

Ter herinnering: de Stad Brussel wil autoverkeer grotendeels weren uit het park, Ukkel wil dan weer meer wegen in het park heropenen voor auto's, met het argument dat de sluiting voor te veel autoverkeer in Ukkelse woonwijken zorgt.

Georges-Louis Bouchez wil ook het delicate Uber-dossier weer bovenhalen. "Hoe weet ik dat ik alweer in Brussel ben? Als ik anderhalf uur in de auto zit om vijf kilometer af te leggen," klonk het. Bouchez ziet in de rittenaanbieder een mobiliteitsoplossing. Uber kan momenteel opereren in Brussel, met een reeks beperkingen. Vooral regeringspartij PS is een koele minnaar van het bedrijf en steunt liever de klassieke taxisector.

'Met Vervoort-III verandert niks'

De leidster van de MR-fractie in het Brusselse parlement, Alexia Bertrand, richtte zich in het bijzonder op de strijd tegen armoede. "Het Brussels Gewest is een van de meest welvarende regio's (wat de productie van welvaart betreft, red.), maar heeft ook het grootste aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft of op de rand van de armoedegrens balanceert. Wij willen dat werkgelegenheid, taalonderwijs, opleiding en gelijke kansen als een echt schild tegen armoede fungeren," zei zij.

De Brusselse volksvertegenwoordigster spaarde de huidige regering niet. "Na twee decennia aan het roer van het Gewest te hebben gestaan, is het overduidelijk dat de linkse partijen hun beloften niet zijn nagekomen. Met de regering Vervoort-III verstrijkt de tijd en gebeurt er niets."

'Cordon sanitaire niet verbroken'

Onder het motto "Brussel wordt beter voor u" beloofden de liberalen, die al bijna twintig jaar in de oppositie zitten in Brussel, "toegankelijk", "attent" en "verenigend" te zijn. De thema's veiligheid en identiteit stonden zondag eveneens sterk op de voorgrond.

Bouchez, die de afgelopen dagen onder vuur kwam te liggen omdat hij op de VRT in debat ging met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, verdedigde bovendien kort het idee om in de Vlaamse media in debat te gaan, maar geen enkele andere spreker bracht het onderwerp ter sprake.

"Er is veel controverse rond dat debat. Ik wil daar niet op ingaan," zei hij kort .

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?