Bouchez: 'Wilmès trekt Brusselse Kamerlijst in 2024'

Eerste Minister Sophie Wilmès (MR) op de persconferenatie na de Nationale Veiligheidsraad van 23 september 2020 Eerste Minister Sophie Wilmès (MR) op de persconferenatie na de Nationale Veiligheidsraad van 23 september 2020
© PhotoNews
© PhotoNews
Updated: 15-07-2022 - 14:28

Sophie Wilmès zal in 2024 de Brusselse Kamerlijst trekken voor de MR. Dat heeft partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez toch verklaard bij de voorstelling van Hadja Lahbib als opvolgster van Wilmès binnen de federale regering. "Dit is vooral een communicatiezet van Bouchez."

Wilmès kondigde donderdag aan dat ze definitief ontslag neemt uit de federale regering om voor haar zieke echtgenoot te zorgen. Na het zomerreces zal ze opnieuw zetelen als Kamerlid.

Tijdens de voorstelling van Hadja Lahbib als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken kondigde partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez (MR) aan dat niet de kersverse minister, maar wel Sophie Wilmès de Kamerlijst in Brussel zal trekken in 2024. Hij verspreidde die boodschap donderdag ook al in een steunbetuiging aan Wilmès op Twitter.

1779 regeringscrisis Pascal Delwit

Dat Bouchez nu al communiceert over het lijsttrekkerschap van 2024 betekent nog niet dat Wilmès ook zeker die lijst zal trekken. "Het is immers niet aan de partijvoorzitter, maar aan de afdelingen om te beslissen over de lijsten. Het is ook niet zeker dat Bouchez op dat moment nog voorzitter is, aangezien de voorzittersverkiezingen voor de federale verkiezingen komen," zegt policoloog Pascal Delwit aan onze redactie.

Populairste politica

Delwit ziet verschillende redenen voor de communicatiezet van Bouchez. "Sophie Wilmès is de populairste politicus in Franstalig België en ook de enige politicus in de MR die erg goed scoort, dat weet de voorzitter heel goed. Daarnaast is het ook een manier om meteen duidelijk te maken dat de nieuwe minister niet die Kamerlijst zal trekken."

De politicoloog vermoedt dat Alexia Bertrand, die door enkele media als gedoodverfde opvolger van Wilmès werd bestempeld, de Brusselse Gewestlijst zal trekken.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?