1786 Rachid Madrane 8

| Rachid Madrane moest bij bij de voorzittersverkiezingen voor de Brusselse PS nipt de duimen leggen voor Ahmed Laaouej, die nu de gewestlijst zal trekken.

'Noord-Korea': Rachid Madrane geen kandidaat voor komende verkiezingen

© BRUZZ
16/12/2023

Rachid Madrane, de voorzitter van het Brussels Parlement, zal zich niet kandidaat stellen bij de komende verkiezingen. Hij is niet te spreken over de plaats die hij toegewezen kreeg en over de manier waarop zijn partij de lijsttrekkersduo's heeft aangeduid. "De clan van Ahmed Laaouej heeft de macht overgenomen binnen de Brusselse PS."

"Ik sta niet achter de manier waarop deze lijst tot stand is gekomen. Ik geloof niet in deze lijst," zegt Madrana na afloop van het PS-congres waar over de lijsttrekkers gestemd werd.

Naar eigen zeggen kreeg hij een plaats voorgesteld die niet in overeenkomt met zijn politieke gewicht. Bij de vorige verkiezingen haalde hij, na toenmalig lijsttrekker en huidig minister-president Rudi Vervoort, het hoogste aantal stemmen voor de PS in het Brussels Gewest.

Voor de komende verkiezingen zijn de belangrijkste plaatsen op de lijsten volgens Madrane onder elkaar verdeeld. "Er zijn procedures binnen onze afdeling die de interne democratie en het respect voor de militanten garanderen. Tijdens zijn campagne heeft Brussels voorzitter beloofd dat hij van zichzelf een kampioen van de interne democratie zou maken," aldus Madrane. "Daar hebben we niets van gezien. De lijsttrekkersplaaten zijn onder elkaar verdeeld."

'Noord-Korea'

"Laaouej heeft de lijsttrekkersduo's aangekondigd en vervolgens zijn we overgegaan tot een stemming. Maar we zijn hier niet in Noord-Korea," reageert Madrane bij La Libre Belgique. "De procedure is problematisch. De clan van Ahmed Laaouej heeft de macht overgenomen binnen de Brusselse PS. Ze hebben met zes mensen vergaderd tot in de vroege uurtjes, terwijl ze een oproep tot kandidaten hadden moeten lanceren om vervolgens de verschillende afdelingen te consulteren."

Bij de verkiezingen voor het Brusselse PS-voorzitterschap was Madrane de belangrijkste uitdager van Laaouej. Die laatste haalde het toen met 52,5 procent en Laaouej wordt nu ook lijsttrekker voor het Brussels Parlement.

"De voorzittersverkiezingen heeft Laaouej met slechts enkele stemmen verschil gewonnen. De verschillende stromingen binnen de partij moeten gerespecteerd worden, vooral wanneer bijna de helft van de partij het vertrouwen heeft gegeven aan een kandidaat die Rachid Madrane heet," zegt de voorzitter van het Brussels Parlement, die zijn mandaat wel nog wil uitzitten.

'Ik blijf socialist'

"Ik ben ook oud-minister, oud-parlementslid en parlementsvoorzitter, en heb samengewerkt met Philippe Moureaux, Laurette Onkelinx, Charles Picqué, Elio Di Rupo en Paul Magnette. Ik sta voor de lijn van het juiste midden," aldus Madrane. "Als men de tweede beste score van de PS in Brussel (bijna 11.000 voorkeurstemmen, red.) niet nodig heeft, trek ik mijn conclusies."

Madrane zal dus geen kandidaat zijn bij de verkiezingen in juni volgend jaar. Wel is hij niet van plan om de PS te verlaten, zoals bijvoorbeeld Julien Uyttendaele dat onlangs deed. "Ik ben socialist en blijf socialist, maar wat er met mijn partij gebeurt, doet pijn."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni